"Groei Zuid-Afrikaanse appel-, peren- en druivenproductie zal aanhouden"

De groei van de Zuid-Afrikaanse appel-, peren- en druivenproductie zal in 2021/22 naar verwachting aanhouden. Deze prognose is gebaseerd op de weersomstandigheden, en het feit dat nieuwe boomgaarden met hoogproductieve rassen in productie komen.

Zuid-Afrika is zelfvoorzienend en importeert slechts kleine aantallen fruit om aan de vraag van nichemarkten te kunnen beantwoorden en om buiten het seizoen in de vraag te kunnen voorzien. Vanwege de fytosanitaire beperkingen hebben appelen uit de Verenigde Staten beperkt toegang tot regio's waar de Rhaoletis pomonella (een vlieg uit de familie van boorvliegen) niet voorkomt. Er zijn onderhandelingen gaande om de markttoegang uit te breiden voor Amerikaanse regio's waar dit insect is gereguleerd. 

Perenareaal
Het perenareaal is sinds 2010/11 gegroeid onder invloed van de hoge inkomsten uit de export, die nog altijd zorgen voor investeringen in de sector.

De daling in 2016/17 was voornamelijk te wijten aan de droogte, die sommige telers deed besluiten oude perenboomgaarden te rooien. Het perenareaal zal in 2021/22 marginaal groeien met 1% naar 13.000 hectare, ten opzichte van 12.913 hectare in 2020/21. Peren concurreren met appelen, vandaar dat de groei van het perenareaal doorgaans stabiel maar lager is dan dat van de meer lucratieve appelteelt. 

Klik hier voor het volledige rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven