Sterke groei Turkse appelexport zal ook in 2021/22 aanhouden

In het seizoen 2020/21 (augustus-juli) groeide de export van Turkse appelen met 47% naar 298.000 ton. De afgelopen vijf jaar nam de Turkse appelexport al met 185.000 ton toe en ook in het nieuwe seizoen 2021/22 zal deze sterke groei naar verwachting aanhouden. In augustus en september van dit jaar exporteerde Turkije 34.400 ton appelen en dat is anderhalf keer zoveel als gedurende dezelfde periode van het jaar daarvoor.  

Turkije en Iran werden aanvankelijk niet als serieuze concurrenten voor de appelexport in de EU gezien, en al helemaal niet voor exporteurs uit Moldavië en Oekraïne. Toch zijn zij nu echt elkaars concurrenten en hun groei heeft zijn weerslag op de appelexport vanuit EU-landen en Moldavië. Turkse appelen concurreren zelfs al met fruit uit de VS en dan met name op de Indiase markt. 

In 2020/21 importeerde India een recordaantal van 68.000 ton Turkse appelen. India geldt van oudsher als één van de voornaamste afzetmarkten voor Amerikaanse appelen. Nu is zij echter uitgegroeid tot de nummer-één exportmarkt voor Turkse appelen.  

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven