Poolse fruittelers en -exporteurs zwaar op de proef gesteld

De export van Poolse appelen naar Egypte is in een fase beland,  waarin de handel soepel verloopt. Na een wat moeizame start zijn handelaren inmiddels gewend geraakt aan het nieuwe systeem dat door de Egyptische regering is geïmplementeerd. Het feit dat Wit-Rusland geen Poolse appelen meer importeert, zou volgens een exporteur echter wel een uitdaging kunnen betekenen voor Poolse telers.

Volgens Mohamed Mawaran, CEO van het Poolse appelexportbedrijf Sarafruit, is het Poolse appelseizoen inmiddels goed op stoom gekomen. "Het appelseizoen verloopt momenteel vlot. Sarafruit is al gestart met de verkoop van de eerste appelen van de populairste rassen Gala en Golden. Bij aanvang van het seizoen was de handel traag vanwege de invoering van een nieuw systeem door de Egyptische regering. Nu iedereen aan de nieuwe situatie gewend is geraakt, verloopt de handel voorspoedig. De kosten voor transport en verpakkingen zijn wel sterk gestegen ten opzichte van vorig seizoen." 

Sarafruit richt zich met name op de Egyptische markt. Marawan legt uit dat er tot nu toe weinig verschillen zijn met vorig seizoen. Het bedrijf heeft echter wel geïnvesteerd in een nieuw sorteer- en pakstation. "Momenteel is de vraag vanuit Egypte vergelijkbaar met voorgaande seizoenen. Sarafruit exporteert het hele seizoen zonder onderbrekingen. Aangezien we stabiele aantallen naar onze grootste klanten verladen, is er de laatste vier jaar weinig veranderd aan hun bestellingen. We verzenden dezelfde aantallen naar dezelfde klanten. We hebben ook een nieuwe investering gedaan in een sorteer- en pakstation, dat is voorzien van hightech detectiemogelijkheden, zodat we zeker weten dat we appelen van goede kwaliteit leveren. We hebben ook nieuwe bomen besteld, die in de zomer van 2022 zullen worden geplant."

Nu Wit-Rusland om politieke redenen geen appelen meer uit Polen importeert, zullen Poolse telers op de proef worden gesteld. Marawan licht dit toe: "Dit seizoen zullen Poolse fruittelers en -exporteurs flink op de proef worden gesteld vanwege de politieke spanningen tussen Wit-Rusland en Polen. Wit-Rusland is een belangrijke markt voor Poolse appelen en ons land heeft slechts een paar afzetkanalen voor haar appelen. Ik ben lid geweest van de Kamer van Koophandel en heb deel uitgemaakt van vele handelsdelegaties met als missie het openen van nieuwe markten. Samen met de Poolse ministeries van Landbouw en Buitenlandse Zaken hebben we ons tot de Poolse ambassade in Egypte gericht voor de AGF-handel. Tegenwoordig is deze markt geheel toegankelijk voor Poolse appelen en is Poolse AGF er herkenbaar aan een afbeelding van de Poolse vlag. Dit soort handelsmissies vinden momenteel niet plaats en Polen zou meer aan promotie kunnen doen op andere markten. Er zijn nog zoveel interessante markten waar de Poolse appelexport verder zou kunnen worden ontwikkeld."

"De komende weken zullen er wat wijzigingen zijn in de export van bepaalde rassen, omdat er enorme aantallen worden verladen in de aanloop naar Kerst. De markt zal tegen die tijd stabiel en gezond zijn. Nu is dat wat lastiger omdat het seizoen pas net is begonnen. Later zal de vraag met name van de Egyptische markt afkomstig zijn. Toch hebben ook andere markten interesse in de import van Poolse appelen," zegt hij tot slot. 

Voor meer informatie: 
Mohamed Marawan
Sarafruit
+48 537 935 155
office@sarafruit.eu 
www.sarafruit.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven