Christine Bonnet, Coopenoix:

“De maten van de Franse walnoten zijn dit jaar echt uitzonderlijk!”

Hoewel het aantal walnotenpartijen dat dit jaar is aangekondigd, kleiner uitvalt dan verwacht, is de maat van de Franse walnoten veelbelovend. “Er werd een oogst aangekondigd met grote partijen walnoten, maar uiteindelijk waren de walnotenbomen aan de buitenkant voller dan aan de binnenkant. We hebben dus een vrij normale oogst. Wat betreft de maat is de oogst dit jaar echter vrij uitzonderlijk. Meestal bestaat de opbrengst voornamelijk uit de maten 28/30 en 30/32, maar dit jaar zal meer dan 50% van de walnoten groter uitvallen dan maat 32. Dit is echt uitzonderlijk voor Franse walnoten, en best bijzonder gezien de minder gunstige weersomstandigheden van dit seizoen”, legt Christine Bonnet van Coopenoix uit.

Papieren verpakking
Coopenoix is ​​twee tot drie weken geleden begonnen met het op de markt brengen van de walnoten. Dit jaar verwacht de coöperatie ongeveer 6.000 ton droge walnoten te oogsten. Op dit moment, in de vierde week van afzet, is het oogsten nog in volle gang. “Onze kracht ligt in ons reactievermogen. We doen er alles aan om zo snel mogelijk te voldoen aan de eisen van onze klanten, vooral degenen die snel grote partijen willen hebben. We beschikken over een groot netwerk aan telers en een goed dynamisch team. We zetten alles op alles om onze klanten onze producten onder de beste omstandigheden te kunnen leveren. Ook spelen we in op de steeds wisselende vraag op het gebied van verpakkingen, bewaring en logistiek. Kort geleden hebben we bijvoorbeeld papieren verpakkingen gelanceerd om een ​​deel van onze plastic verpakkingen te kunnen vervangen. Wat betreft de kwaliteit van de walnoten dit jaar, hebben we ook al heel goede feedback van onze klanten gekregen.”

“Het kraken van onze droge walnoten gebeurt ter plaatse”
Behalve droge walnoten in de dop, zet Coopenoix ook gebroken walnoten af die bij de coöperatie worden gekraakt. “Dit jaar brengen we 200 ton pitten op de markt. Er is ongeveer 3 kg droge walnoten in de dop nodig om 1 kg pitten te krijgen. In november starten we met de kraakwerkzaamheden. Alles vindt in eigen beheer plaats, met behulp van onze walnotenkraakmachine en 2 optische sorteermachines, en er zijn altijd ook nog verschillende sorteeretappes die handmatig gebeuren. We hopen dat de effecten van de coronaviruscrisis op de granen en notenafzet achter de rug zijn en dat met de heropening van restaurants de afzet weer aantrekt. Meer in het algemeen wordt de afzet van Franse walnotenpitten ook beïnvloed door de aanwezigheid van vele herkomsten op de markt, met name vanwege de grote partijen geïmporteerde pitten.”

Trots
Coopenoix wil de Franse herkomst echt promoten en het voorbeeldige karakter van de Franse teelt benadrukken. “We zijn erg trots op het werk van onze telers en ons bewust van alle inspanningen die door hen zijn geleverd om te kunnen voldoen aan de Franse regelgeving die steeds strenger wordt, maar die hierdoor consumenten een voorbeeldig product garandeert. Net als andere groenten en fruit in Frankrijk, is het niet altijd even eenvoudig om een ​​plek te veroveren  op een markt met veel geïmporteerde producten die binnen het teeltproces niet met dezelfde beperkingen te maken hebben en ook niet aan dezelfde controles worden onderworpen.”

Nieuwe website
Coopenoix heeft onlangs de nieuwe website gelanceerd.  Met de content op de website is geprobeerd een dynamischer en completer beeld van de coöperatie te schetsen. Op de website is meer informatie te vinden over de Grenoble-walnoten, de andere rassen die we aanbieden en over de gezondheidsvoordelen van onze walnoten. We promoten de Franse herkomst en het werk van onze telers. Sinds een aantal weken zijn we bovendien op Facebook en LinkedIn te vinden. Ons doel is om daarnaast realtime veel informatie te geven over de producten en de werkzaamheden van de telers en die binnen de coöperatie plaatsvinden. “We zien de website als een kleine, open deur naar de hele omgeving van de coöperatie.”

Voor meer informatie:
Christine Bonnet
Coopenoix
75, avenue de la Noix de Grenoble - B.P. 42
38470 Vinay, Frankrijk
+ 33 (0)4 76 36 95 21
c.bonnet@coopenoix.com  
www.coopenoix.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven