Italië vreest gecompliceerd citrusseizoen vanwege storm

“Het Siciliaanse citrusseizoen 2021/2022 zal opnieuw te lijden hebben onder de klimaatrampen die de stad en de landbouwgronden de afgelopen dagen hebben geteisterd.”

“Namens Coa Srl, sluiten wij ons aan bij het verdriet van de families van de slachtoffers. Wij achten het ook gepast dat de instellingen, na de tragedie die onze gemeenschap heeft getroffen, één front vormen ter bescherming van de economie van ons grondgebied. Wij van onze kant hebben er alle vertrouwen in dat wij ondanks de ongunstige weersomstandigheden in staat zullen om citrus van behoorlijke kwaliteit op de markt te brengen”, zegt Rocco Lardaruccio, directeur van het Siciliaanse Coa.

Het bedrijf is gevestigd in Scordia, waar het in 1979 werd opgericht. Het houdt zich bezig met de afzet van groenten en fruit en de verpakking hiervan. Het bedrijf beslaat een oppervlakte van ongeveer 12.000 m², met een pakhuis van 5.000 m², waar meer dan 150 seizoenarbeiders werken.

Het areaal is als volgt verdeeld: meer dan 450 hectare citrusboomgaarden en ongeveer 30 hectare perzik-, abrikozen-, cactusvijgen- en meloenbomen. Het bedrijf heeft een capaciteit van meer dan 100 ton verpakte gewassen per dag die zowel in Italië als in het buitenland worden afgezet.

“Bij Coa brengen we ook sinaasappelen op de markt, maar ons paradepaardje blijft de bloedsinaasappel, vanwege zijn superieure voedingseigenschappen. Dit seizoen zal er minder aanbod zijn, maar de vraag blijft onverminderd hoog. Daarom proberen wij het hoofd te bieden aan dit probleem door meer boomgaarden aan te kopen in gebieden met een overwegend beschermde geografische aanduiding.”

Het bedrijf ontwikkelt zich voortdurend op het gebied van rassenvernieuwing. De informatie en communicatie moeten worden versneld en het is dus belangrijk om de toegevoegde waarde van de bloedsinaasappel te benadrukken. “Wij werken al enige tijd aan de ontwikkeling van ander gepigmenteerd hybride citrus, zoals de Mandared of Tacle. Om op de markt te blijven met een brede commerciële kalender, is het van essentieel belang te investeren in resistentere gewassen, afkomstig van citrusboomgaarden die worden herplant om ze te vrijwaren van het risico van het Citrus Tristeza Virus (CTV), dat verantwoordelijk is voor de dood van honderden miljoenen planten wereldwijd”, zegt Rocco Lardaruccio.

“Op het gebied van duurzaam beleid zetten we grote stappen. In het verleden was plastic een goede oplossing. Als alternatief zijn er materialen in de handel die gemaakt zijn van cellulose of vervaardigd zijn uit recycleerbare vezels. We moeten echter nog het perfecte materiaal vinden om plastic te vervangen wat betreft kosteneffectiviteit, verwerkbaarheid en beschikbaarheid. Waar het bij duurzaamheid echt om gaat, is de recycling van kunststoffen, want die zijn grotendeels terug te winnen, mits ze aan de juiste processen worden onderworpen.”

Het komende seizoen zal er sprake zijn van tekorten aan arbeidskrachten, stijgende plastic- en verpakkingskosten en stijgende energiekosten. “In de afgelopen maanden hebben wij stijgingen gezien van de prijzen van papier, diesel, plastic, ijzer, aluminium en vooral van de elektriciteits- en gastarieven, hetgeen aanzienlijke gevolgen heeft voor de te maken kosten en dus ook voor het product dat in het schap terechtkomt. Wij hopen dat de staat doelgerichte maatregelen zal nemen om de kosten te drukken en de consumenten een kwaliteitsproduct tegen de juiste prijs te garanderen. Wat de promotie betreft, zullen wij aanwezig zijn op de belangrijkste handelsbeurzen. Het tentoonstellingscentrum van Milaan, waar onlangs Tuttofood werd gehouden, zou voor Italië een belangrijke mijlpaal kunnen zijn in de promotie van onze groenten- en fruitteelt”, concludeert Lardaruccio.

Voor meer informatie:
Rocco Lardaruccio
COA Srl 
Zona Industriale
C.da Rasoli Strada H 
95048 Scordia (CT) - Italië
+39 ()95 657 270
coa@coa.it 
www.coa.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven