Minder maar grote maten Texaanse grapefruit verwacht

"Momenteel ligt de focus voor ons op het zo goed mogelijk tegemoet komen aan de wensen van onze klanten en het herstel van onze bomen. Het is een seizoen van herstel en we verladen wat we kunnen," zo laat April Flowers van het Mission (Texas) gevestigde Lone Star Citrus weten. "Bij LSCG hebben we dit seizoen de beschikking over flink wat extra hectare gekregen, maar desondanks zullen we slechts 75% van de aantallen van vorig jaar oogsten," voegt ze eraan toe. 

Dit is de verwachting voor de komende grapefruitoogst in Texas. Gezien de catastrofale vorst die de staat in februari van dit jaar teisterde, houdt Texas in het seizoen 2021-2022 rekening met een forse oogstdaling. "De bomen lijken echter te herstellen en daar zijn we heel blij om," vervolgt Flowers. "Vanwege het feit dat er minder fruit per boom is, zal het fruit wel wat groter uitvallen dan gebruikelijk." 

De vorst heeft ook zijn weerslag gehad op de start van het seizoen van dit gewas, dat in Texas doorgaans eind september begint en tot eind april duurt. Dit jaar heeft het seizoen ongeveer een maand vertraging opgelopen en zal het naar verwachting een maand eerder eindigen.  

Als gevolg hiervan zal de vraag naar grapefruit dit seizoen sterk zijn. "Sinds het begin van de Covid-pandemie zagen we de vraag al fors stijgen. Iedereen is op zoek naar vitamine C-rijke voedingsmiddelen en veel mensen hebben grapefruit weer op het menu gezet. Dit is natuurlijk goed nieuws voor ons," vertelt Flowers. 

Sterke vraag verwacht
Tegelijkertijd zal de vraag ook sterk zijn op andere markten die grapefruit verladen, zoals Florida. "Over de import wordt echter nog overlegd naar aanleiding van een recent besluit van de USDA om de sapnorm voor geïmporteerde verse grapefruit te schrappen, een norm die al sinds lange tijd geldt en door lokale telers nog steeds wordt gehanteerd," aldus Flowers. 

"Zowel de sector in Texas als die in Florida kwam pas begin oktober achter deze wijziging. Dit eenzijdige besluit is nadelig voor de citrussector in Texas en Florida," legt ze uit. "We waren verbaasd toen we ervan hoorden en zijn bovendien erg ontstemd over het feit dat het besluit werd genomen zonder dat we de kans hebben gekregen om inzicht te bieden in de korte- en langetermijngevolgen voor de categorie."

Uiteraard zou Lone Star Citrus de herinvoering van de sapnorm toejuichen. "We willen dat mensen kunnen genieten van de beste kwaliteit grapefruit. De norm werd ingevoerd om consistentie te creëren binnen de categorie wintergrapefruit. We willen niet dat consumenten een product kopen dat hen niet bevalt en vervolgens niet terugkomen voor ons product. Het sapgehalte is een maatstaf voor de rijpheid en is daarom belangrijk," legt Flowers uit. 

Wat betreft de prijzen rekent Flowers op een sterke markt. "De lagere opbrengsten in Texas zullen een flink gat op de markt veroorzaken dit seizoen. Als de vraag zo blijft dan verwacht ik een sterke opening van de markt, die aan zal houden tot na de feestdagen," zegt ze. "De periode tussen Thanksgiving en Nieuwjaar is de drukste periode voor ons, omdat sommige mensen ons fruit als geschenk geven. Na Nieuwjaar zijn er dan weer veel mensen die gezonder willen eten. Vanwege onze late start verwachten we niet dat de markt tot aan de feestdagen zwakker zal worden."

Voor meer informatie:
April Flowers
Lone Star Citrus Growers
+1 956 424 7775
aprilf@lonestarcitrus.com 
www.lonestarcitrus.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven