Eerste investeringsforum Zimbabwaanse Horticultural Development Council

"Kwaliteit, dat is het unieke selling point dat Zimbabwe de internationale markt te bieden heeft"

De Zimbabwaanse Horticultural Development Council (HDC) houdt vandaag en morgen voor het eerst een investeringsforum, en is van plan om hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken gericht op ontwikkelingen en kansen in Zimbabwe om zo buitenlandse investeringen in de Zimbabwaanse tuinbouwsector aan te trekken.  

"De regering van Zimbabwe is van plan om de jaarlijkse bijdrage aan de land- en tuinbouwsector tot 2025 te verhogen naar €7,1 mld om de daling van de voedselproductie in het land terug te draaien, zo liet Vangelis Haritatos, staatssecretaris van Landbou, weten (op foto). "Hiervoor is een herstel- en groeiplan ontwikkeld om de binnenlandse tuinbouwsector en de agrarische exportsector nieuw leven in te blazen."

"De Horticultural Development Council speelt een cruciale rol in de verbetering van de efficiëntie en het concurrerend vermogen van de Zimbabwaanse tuinbouwsector. Deze vertegenwoordigt 77% van de huidige agrarische exportomzet van Zimbabwe," vertelde hij. "Ons land ligt op koers om haar regionale status op het gebied van voedselzekerheid en handelssurplus te heroveren."

Haritatos vestigde de aandacht op het succesvolle verloop van het voorgaande seizoen, waarin de agrarische sector een groei van 34% boekte en de voedselzekerheid in het land werd veiliggesteld. Momenteel draagt de tuinbouw 6,5% bij aan de totale agrarische productie en vertegenwoordigt zij 0,7% van het BBP in Zimbabwe. De exportinkomsten van de Zimbabwaanse tuinbouwsector bedragen momenteel € 66,7 mln.  

"In haar hoogtijdagen bedroegen de inkomsten van de tuinbouwsector meer dan €112,5 mln. In 2009 werd het laagste punt bereikt, €17,3 mln," zo vertelde John Mangudya, gouverneur van de Reserve Bank of Zimbabwe. 

De bijdrage van de tuinbouwsector aan de exportinkomsten van Zimbabwe (bron: Reserve Bank of Zimbabwe; HDC investment forum)

Doel: Jaarlijks groeipercentage van 30% tegen 2030
Voor in 2017 een keerpunt werd bereikt, was het groeipercentage van de tuinbouw al sinds het begin van het nieuwe millennium negatief. President Mnangagwa beloofde een einde te maken aan de problemen rondom grondbezit en de tuinbouwsector de spil van het  economische beleid in Zimbabwe te maken, met een bijzondere focus op de export, onder meer door versoepeling van exportprocedures. 

"Het doel is nu het bereiken van een jaarlijks groeipercentage van 30% tegen 2030, een 'optimistische' verwachting (aangezien het momenteel 5% bedraagt) maar wel één die meer dan €870 mln aan exportinkomsten op zal leveren," merkte HDC-voorzitter Stanley Heri op. 

De jaarlijkse inkomsten uit de tuinbouwsector van de afgelopen decennia laten een geleidelijk herstel zien (bron: Reserve Bank of Zimbabwe; HDC investment forum) 

De ontwikkeling van een uniek, competitief merk voor de Zimbabwaanse tuinbouwsector zal cruciaal zijn om deze doelstelling te verwezenlijken. "Ik ben ervan overtuigd dat het unieke selling point dat Zimbabwe de internationale markt te bieden heeft de kwaliteit van haar producten is," vervolgde hij. "In mijn optiek is Zimbabwe een 'slapende reus', zeker als ik kijk naar wat er in Ethiopië en Kenia gebeurt, waar 70% van de verse AGF door kleinschalige teeltbedrijven wordt geproduceerd volgens een zogenaamd 'hub-and-spoke-model'." Heri, zelf een product van het hub-and-spoke-model, benadrukte de noodzaak van particuliere investeringen in projecten voor de middellange en lange termijn. 

Clemence Chiduwa, staatssecretaris van Financiën en Economische Ontwikkeling, beaamde dat de tuinbouw cruciaal is voor de verdere ontwikkeling van de Zimbabwaanse economie. Met steun van het Internationaal Monetair Fonds is er een renouvellerend fonds van
€ 17,3 mln beschikbaar gesteld om exporteurs van vreemde valuta te voorzien, waarvan de voorwaarden nog nader door het kabinet  moeten worden bepaald. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven