Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt grapefruit

Hoewel sommige landen te lijden hebben gehad onder de slechte omstandigheden tijdens het teeltseizoen van de grapefruit, zijn de algemene vooruitzichten voor het fruit positief. Sommige plaatsen, zoals Texas, kunnen zelfs voordeel halen uit het ongewone weer, aangezien minder vruchten aan de bomen de kwaliteit en de grootte van de vruchten die het hebben overleefd, waarschijnlijk zullen verbeteren. Hoewel grapefruit niet de meest populaire fruitsoort is van consumenten en het meest wordt gebruikt in de levensmiddelen-industrie, kunnen de gezonde kenmerken ervan in het voordeel van de sector worden gebruikt als deze zijn kaarten goed speelt.

Nederland: “Goede afzet Turks grapefruit, steeds minder Spaanse grapefruit op de markt”
Een Hollandse fruithandelaar importeert momenteel vooral grapefruit vanuit Turkije. "Die afzet verloopt goed. Ook hiervan zijn veel kleine maten beschikbaar. Prijzen variëren zo rond de 11 tot 14 euro. Er is nog Zuid-Afrikaanse grapefruit op de markt. Spaanse grapefruit kom je op de markt nog maar sporadisch tegen."

Duitsland: Vraag stabiel, Star Ruby nog steeds erg populair
In week 43 is het grapefruitseizoen voor één handelsonderneming begonnen met de eerste goederen uit Turkije. Het seizoen loopt door tot januari/februari 2022. De kwaliteit van de grapefruit is goed. Tot de afnemers behoren diverse gastronomische en cateringbedrijven en een klein deel wordt ook geleverd aan de levensmiddelenhandel.

Hoewel ze al kleinere hoeveelheden grapefruit uit Spanje aanbieden, is de kwaliteit nog niet bijzonder goed. Pas vanaf december zijn de vruchten aan de binnenkant duidelijk roodvleziger. Ze bieden alleen de variëteit Star Ruby aan, die nog steeds erg populair is.

De vraag is relatief stabiel gebleven in vergelijking met het vorige jaar. Er hebben zich de laatste tijd geen noemenswaardige logistieke problemen voorgedaan, maar er zijn wel enkele leveringsproblemen geweest door een gebrek aan verzendruimte.

Het verkoopniveau kan niet worden vergeleken met dat van de afgelopen jaren. Het bedrijf schat een daling van ongeveer 30-40%. De sluitingen van verschillende gastronomiebedrijven en dus van vroegere klanten hebben daar duidelijk hun weerslag op gehad. Bovendien zouden de dumpprijzen in de supermarkten de klanten er niet toe aanzetten op de markten inkopen te doen.

Italië: 80% van de Italiaanse huishoudens koopt minder dan één keer per jaar grapefruit
In Italië wordt grapefruit slechts af en toe gekocht (gemiddeld 2,8 keer per jaar) omdat zij het moeten afleggen tegen de concurrentie van vele andere traditionele producten zoals appelen, sinaasappelen, peren, bananen, perziken en abrikozen, maar ook door andere groeiende categorieën zoals avocado, mango en exoten. Grapefruit heeft in Italië een enorm ontwikkelingspotentieel, als men bedenkt dat meer dan 80% van de gezinnen binnen een periode van 12 maanden geen enkele grapefruit koopt. Om grapefruit populairder te maken, zou het nuttig kunnen zijn de nadruk te leggen op de gezondheidsvoordelen ervan: laag in suiker en calorieën, goede aanwezigheid van vitamine C en kalium en vooral antioxiderende en afslankende eigenschappen.

Verse grapefruit werd in het afgelopen jaar eindigend in september 2021 door 18,9% van de Italiaanse gezinnen gekocht, wat overeenkomt met bijna 5 miljoen huishoudens. Wat verwerkte producten betreft, kocht 9,1% van de Italiaanse gezinnen een koolzuurhoudende frisdrank met grapefruitsmaak in het laatste jaar eindigend in september 2021, een vrij stabiele trend in vergelijking met de vorige jaren. De rol van grapefruit in vruchtensappen is beperkter: 0,8% van de huishoudens koopt klassieke sappen met grapefruitsmaak, 0,9% roze grapefruit. Beide percentages zijn de laatste jaren vrij stabiel gebleven.

Een groothandelaar uit Noord-Italië, een specialist in exotisch fruit, zegt dat sinds 20 dagen grapefruit naar Italië wordt ingevoerd uit het Middellandse-Zeebekken, terwijl deze voorheen uit Zuid-Afrika kwam. Israël is de belangrijkste leverancier, maar het product komt ook uit Spanje, Turkije en Cyprus. Laatstgenoemde heeft te kampen met enige kwaliteitsproblemen.

Spanje is meer dan andere landen gericht op het verpakkingsaspect, met verpakkingen van één laag of 10 kg, terwijl de klassieke kisten van 15 kg uit andere landen komen. De groothandelsprijs schommelt tegenwoordig tussen 1 en 1,20 euro/kg. Het is een nicheproduct en een supermarktdirecteur zegt dat het 1% of minder van het citrussegment uitmaakt.

90% van de verkoop bestaat uit rode grapefruit, 10% uit gele of witte. In Italië wordt veel grapefruit gekocht door de horeca: bars gebruiken het als ingrediënt in cocktails of voor sappen, net zoals hotels het gebruiken in ontbijten, vooral voor buitenlandse klanten. 

Spanje: Goede prijzen voor Spaanse grapefruit ondanks zorgen over kwaliteit
Het Spaanse grapefruitseizoen is sinds half oktober aan de gang met het vooruitzicht op een lagere oogst als gevolg van de aanhoudende voorjaarsregens, die een tol hebben geëist van de bloei. De prognoses zijn goed vanwege het herstel van het foodservicekanaal, dat de verkoop van lagere categorieën zal vergemakkelijken. Volgens de prognoses van de MAPA zal de oogst van grapefruit in het seizoen 21/22 84.010 ton bedragen, 1,25% meer dan in het vorige seizoen. Het is een goede overgang geweest tussen de twee halfronden. De aanvoer van grapefruit uit Turkije op de markten blijft toenemen. Spanje heeft een overlapping met Mexico aan het begin van zijn seizoen en vooral met Florida en Israël, aangezien deze landen vergelijkbare schema's hebben. Ondertussen blijft de vraag in het kleinhandelssegment stabiel en blijft de verkoop op peil. Op de groothandelsmarkt blijft het verkoopritme stabiel. De voorraden zijn dan ook gering en de prijzen liggen boven het gemiddelde. Op lange termijn zou het aanbod van grapefruit moeten toenemen als gevolg van de ontwikkeling van de volumes uit de mediterrane landen.

Noord-Amerika: Texas-vrieskou zou goed kunnen zijn voor de grapefruitmaten
Na de catastrofale bevriezing die de staat in februari trof, ziet Texas voor 2021-2022 een uiterst beperkte grapefruitoogst tegemoet. "De bomen komen echter weer op en ze zien er goed uit, dus daar zijn we blij mee", zegt een Texaanse teler-verzender. "En omdat er minder fruit per boom is, kan een deel van het fruit iets groter worden dan het zou kunnen zijn."

De vorst heeft ook de starttijd van de oogst beïnvloed - gewoonlijk begint Texas eind september tot begin oktober met oogsten en loopt de oogst door tot eind maart en begin april. Dit jaar loopt de oogst ongeveer een maand achter.

In Florida worden dit jaar voor de grapefruitoogst vergelijkbare volumes verwacht als vorig jaar. "We zien een goede kwaliteit aan de boom. We hadden gunstige groeiomstandigheden en hebben dit jaar geen stormen gehad," zegt een verlader.

De maat lijkt wel kleiner dan vorig jaar, mogelijk zelfs tot een maat kleiner voor het fruit in Florida. "We hopen in november wat groei te zien. We hebben niet het constante koelere weer gehad dat grapefruit nodig heeft om de kleur op natuurlijke wijze naar voren te brengen en de Brix te verhogen, maar ik ben blij met het vroege fruit en weet dat het beter zal worden naarmate het seizoen vordert," voegt de verlader eraan toe.

Dit zal waarschijnlijk zorgen voor een grote vraag naar grapefruit dit seizoen. "Nu er een tekort is in Texas, weet Florida dat zij de belangrijkste leverancier zullen zijn. Hierdoor kunnen we wat marktaandeel terugwinnen," zegt de verlader uit Florida.

Tegelijkertijd zal de vraag waarschijnlijk ook sterk zijn. Wat de invoer betreft, zijn er echter op de hoogste niveaus besprekingen aan de gang over een recent besluit van het USDA om de sapnorm voor ingevoerde verse grapefruits te laten vallen - een norm die al lang wordt gevolgd en nog steeds wordt gevolgd door binnenlandse producenten.

Wat de prijzen betreft, wordt een sterke markt verwacht. "Ik verwacht een sterke opening van de markt en de mogelijkheid om die vast te houden," zegt de Texaanse verlader. "Typisch is onze drukste tijd tussen Thanksgiving en de Nieuwjaarsvakantie omdat mensen het cadeau doen voor de feestdagen. En dan aan het begin van het nieuwe jaar probeert iedereen gezonder te eten. Door onze late start verwachten we geen verzwakking van de markt tussen onze start en de feestdagen."

Volgende week: overzicht wereldmarkt druiven