Gemengde reacties Amerikaanse appeltelers op aangekondigde tariefverlaging door regering Biden

Nadat de regering van president Joe Biden afgelopen weekend aankondigde de importheffingen op staal en aluminium uit de EU grotendeels te zullen schrappen, laten Amerikaanse appeltelers weten blij te zijn met het nieuws, maar twijfels te hebben over de impact ervan op de lokale appelsector. 

"Hopelijk is het de eerste stap om het marktaandeel van andere exportafhankelijke Amerikaanse land- en tuinbouwproducten terug te winnen. Voor de meeste appelen die in de VS worden geteeld zal het positieve effect echter gering zijn, aangezien Amerikaanse telers uitgesloten zijn van deze markt vanwege de strikte, niet-wetenschappelijk onderbouwde regelgeving op het gebied van MRL's in de EU en dan met name voor productiemiddelen die bederf tijdens bewaring tegengaan, en waardoor onze gezonde appelen jaarrond verkrijgbaar zijn," lichtte Jim Bair, voorzitter en CEO van de U.S. Apple Association in een persbericht toe. 

Foto: United Apple Sales

Bair voegde eraan toe dat de Amerikaanse appelen die via het landelijke monitoringprogramma voor MRL's steekproefsgewijs worden gecontroleerd vrij zijn residuen of een residugehalte bevatten dat ruim onder de EPA-norm ligt. "Een kind zou dagelijks 340 porties appel kunnen nuttigen zonder schade te ondervinden van residuen van gewasbeschermingsmiddelen. De willekeurige EU-regels ontnemen de Europese consument toegang tot premium nieuwe appelrassen die in de Verenigde Staten worden geteeld," zei hij. 

De EU als markt
In Wenatchee, Washington, is Steve Reinholt van Starr Ranch Growers het ermee eens dat het besluit nauwelijks effect op de sector zal hebben. "De Europese Unie is voor ons aan de Westkust geen belangrijke markt," begint Reinholt. "Het is echter wel goed nieuws voor telers aan de Oostkust die zich vanwege hun nabijheid tot de EU- markt wat meer op deze markt richten. Het is een voordeel voor de sector wanneer zij meer fruit naar deze markt kan verladen. Iedere appel die we verladen, is er één en dat is voor iedereen gunstig." 

In het oosten van de VS, laat Brett Baker van United Apple Sales, in Lyndonville New York, weten dat er voor Unites Apple niets verandert. "Het baart me vooral zorgen dat we hier wellicht lakser zullen worden en de deur op een kier zetten voor nog meer importfruit uit de EU," zegt hij. "Ik hoop dat dit geen precedent schept voor een versoepelen van de eisen voor importfruit dat de VS binnenkomt."

Links: Brett Baker; rechts: Brenda Briggs (samen met Ben Rice, voorzitter van Rice Fruit).

Vooruitblikkend
Deze aankondiging biedt echter wel hoop op mogelijke heroverweging van de importheffingen op staal en aluminium uit India en China. "Dit waren respectievelijk de tweede en zesde exportmarkt voor Amerikaanse appelen vóór de tariefverhogingen. De totale heffingen op Amerikaanse appelen bedragen 70% in India en 55% in China en  hebben een flinke hap genomen uit de miljoenenexportmarkt van weleer," zegt Bair. 

"Ik ben blij met deze ontwikkeling en de verlaging van de heffingen op staal en aluminium uit het VK," zegt Brenda Briggs van Rice Fruit in Garners, Pennsylvania (Briggs is tevens bestuurslid van US Apple). "De afgelopen jaren heeft de appelsector te maken gehad met vergeldingstarieven op verschillende belangrijke markten en de exportomzet heeft hieronder geleden. De verlaging van de tarieven op wereldmarkten maakt vrije handel mogelijk en biedt consumenten overal ter wereld de kans om van Amerikaanse appelen te genieten. Het welbevinden van onze sector hangt af van vrije handel en we hopen dat er op andere grote markten net zoveel vooruitgang zal worden geboekt."

Voor meer informatie: 
Tracy Grondine
U.S. Apple Association
www.usapple.org 

Steve Reinholt
Starr Ranch Growers
www.starranch.com  

Brett Baker
United Apple Sales
www.unitedapplesales.com 

Brenda Briggs
Rice Fruit Co.
ricefruit.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven