seizoen gaat binnenkort van start

Indiërs rekenen op goede druivenoogst

Het Indiase druivenseizoen gaat binnenkort van start en één exporteur verwacht de eerste zendingen in week 46 naar Rusland te verladen. De druiventeeltgebieden zijn extreme weersomstandigheden bespaard gebleven en dat betekent dat de vooruitzichten voor de oogst goed zijn, zowel als het gaat om kwaliteit als opbrengsten. 

Volgens Samir Singh, van het Indiase druivenexportbedrijf Mersel Foods, hebben de overstromingen en regenval weinig impact gehad op de druiventeeltgebieden in India. "Delen van Noord-India werden deze zomer geteisterd door zware regens met overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg. Naast dat er dodelijke slachtoffers te betreuren waren, was de schade aan de infrastructuur enorm. Het westen van India, en dan vooral de regio Maharashtra, bleef grotendeels gespaard. In sommige gebieden rondom Nashik, waar de druivenranken op dat moment in bloei stonden, veroorzaakte de regen enige schade. India pakt de Covid-crisis goed aan en al meer dan een miljard inwoners is minimaal één keer gevaccineerd. De beperkingen worden opgeheven en economische activiteiten worden hervat. Dit is goed nieuws nu het nieuwe druivenseizoen weer voor de deur staat."

Het komende seizoen zal Mersel Foods nieuwe, papieren punnets voor haar druiven introduceren. Singh licht dit toe: "We exporteren de pitloze witte druivenrassen Thompson en Sonaka, het rode pitloze ras Flame en de blauwe pitloze rassen Sharad en Jumbo naar de EU, het VK, Rusland en Canada. Ons verkoopkantoren bevinden zich in de EU (Riga, Letland), het VK (Londen) en Rusland (Moskou). We beschikken ook over druivenvoorraden in Rotterdam, Riga, Londen en Moskou voor de spotverkoop."

"Onze intelligente en zorgvuldige post harvestpraktijken, zoals de ontsmetting van druiven, hebben een gunstig effect gehad op kwaliteitskenmerken zoals de steelkleur en houdbaarheid van onze druiven. Met het oog op het milieu zullen we het komende seizoen een punnet (500 gr) op basis van papier introduceren. We zijn van plan om in week 46 te starten met het verladen van fruit naar Rusland. Vanaf week 4 starten we met de export naar de EU, vanaf week 5 met de export naar het VK en vanaf week 7 met de export naar Canada." 

Singh legt uit dat telers het belang van kwaliteit steeds meer inzien en teeltmethoden implementeren om het gewenste kwaliteitsniveau te bereiken. "Gezien de omstandigheden tot dusver rekenen we op een goede druivenoogst, zowel in termen van kwaliteit als opbrengsten. Vorig jaar werd de kwaliteit van Indiase druiven op de meeste markten als goed beoordeeld. Telers worden zich in toenemende mate bewust van de voordelen van een kwalitatief hoogwaardig product en passen smart farming-methoden toe om de kwaliteit van hun fruit te optimaliseren. De komende jaren zal India dan ook steeds grotere aantallen premium druiven kunnen exporteren."

 

De hogere kosten voor zowel verpakkingen als transport vormen echter een probleem voor exporteurs van Indiase druiven. "We kampen met serieuze uitdagingen, zoals de forse kostenstijging voor verpakkingsmaterialen en de enorm hoge vrachttarieven, die momenteel rond de €6.889 voor een koelcontainer naar Rotterdam bedragen. Dit vormt een ernstige bedreiging voor de marktprijs, die mogelijk extra hoog zal zijn, waardoor de vraag zal worden geremd. De export van druiven zal dit seizoen sterk afhangen van de vrachttarieven. Als de tarieven op het huidige niveau blijven dan zal de export in 2022 lager zijn dan in dezelfde periode van het jaar daarvoor. De beperkte beschikbaarheid van containers is een andere bron van zorg voor exporteurs. We kunnen niet anders dan afwachten hoe de situatie zich de komende 2 tot 3 maanden ontwikkelt," zegt Singh tot besluit. 

Voor meer informatie: 
Samir Singh
Mersel Foods Pvt. Ltd.
+371 295 160 75
samir@unisel.lv 
www.merselfoods.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven