"Vroeg Pools appelseizoen met meer fruit dan vorig seizoen"

De wereldwijde logistieke situatie drukt haar stempel op de AGF-sector. Nu er sprake is van een tekort aan containers en de vrachttarieven fors zijn gestegen, belooft het een uitdagend seizoen te worden voor Poolse appelen. Eén exporteur vertelt dat hij erin geslaagd is om goede banden met logistieke bedrijven op te bouwen om er zeker van te zijn dat zijn zendingen prioriteit krijgen. 

"Het Poolse appelseizoen begon eerder dan verwacht," vertelt Aniruddh Ramesh, directeur van het Poolse appelexportbedrijf LVMG Grupa. "Het seizoen is voor ons vroeg maar positief begonnen in termen van afzet, omdat er meer fruit beschikbaar is dan in 2020/21. Dit betekent echter wel dat de prijzen dit seizoen wat lager zijn. Gelukkig was het weer in de maanden augustus, september en oktober gunstig voor de appeloogst. Onze telers waren erop gebrand om een deel van hun fruit sneller te verkopen omdat ze vreesden dat hun koelhuizen eerder vol zouden raken. Sommige telers beschikten nog over voorraden van vorig seizoen en dit heeft mede bijgedragen aan de snelle start van het huidige appelseizoen."

LVMG richt zich op markten met een lange transittijd omdat hun fruit volgens Ramesh geschikt is om over grote afstanden te worden vervoerd. "Onze voornaamste markten zijn India, en het Midden en Verre Oosten. De vraag op deze markten is sterk dankzij de prijzen, beschikbaarheid en kwaliteit van ons fruit. De maten, kleuring en stevige textuur van ons fruit vallen hier in de smaak. Wit-Rusland neemt dit jaar kleinere aantallen Poolse appelen af vanwege de politieke spanningen. We zouden hier hinder van kunnen ondervinden, al zal dit marginaal zijn. Het fruit dat we inkopen, wordt namelijk specifiek geteeld voor de export naar verre bestemmingen en beantwoordt zodoende aan strenge kwaliteitseisen. Als bedrijf exporteren we geen grote aantallen naar Wit-Rusland."

"Het appelseizoen kent zo haar uitdagingen," vervolgt Ramesh. De hogere kosten voor het transport en het tekort aan containers zou problemen op kunnen leveren als het bedrijf niet zulke goede banden met logistieke dienstverleners had. "De logistiek is dit seizoen evenals vorig jaar een uitdaging. We maken veel gebruik van transportroutes over land en zee. De hogere olieprijs, het containertekort, de daling van het aantal afvaarten en vertragingen zijn dan ook problematisch voor ons. Aangezien we ons fruit nu al meerdere seizoenen naar bepaalde bestemmingen verladen, hebben we goede contacten met logistieke dienstverleners en verladers opgebouwd, waardoor we de garantie hebben dat onze zendingen met voorrang worden behandeld." 

"In Polen lopen we momenteel tegen andere problemen aan, waaronder de inflatie, die de prijzen van verpakkingen heeft opgedreven, en de schaarste aan productiemiddelen, zoals houten kisten, pallets en kartonnen dozen. Dit alles heeft zijn weerslag op onze productiviteit. Daarnaast is het moeilijker geworden om voldoende arbeidskrachten te werven voor het plukken en verpakken van het fruit. We accepteren daarom alleen bestellingen die we tijdig kunnen leveren. Desondanks rekenen we op een goed seizoen, ook voor onze telers en logistieke partners," zegt Ramesh tot slot. 

Voor meer informatie: 
Aniruddh Ramesh
Joanna Biernacka
LVMG Grupa Sp.z o.o.
+48 513234952
ceo@lvmg.pl 
lvmg.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven