"Toch blijven er zorgen voor de toekomst"

"De prijzen zijn goed, dus de stemming is goed voor het opkomende koolseizoen"

Tholen - ''De stemming is goed, de prijzen zijn goed'', zo beschrijft Kees Stoop van RoDeKo, de telersvereniging voor rode en Deense kooltelers, de oogst van rode en witte kool dit jaar. ''We hebben nog wel flink last gehad van hevige regenval op 18 en 19 juni, waarbij we even dachten dat de helft van de kool verzopen was. Gelukkig viel dit heel erg mee, waardoor er toch weer goed kool gesneden kon worden. We zijn tevreden. Natuurlijk heeft dit niet alleen te maken met de oogst maar ook met de prijs. De afzet is niet schrikbarend groot, maar de prijzen zijn goed.'' 

Kees durft, zelfs met zijn jarenlange ervaring, alleen zeker geen garanties te geven. ''De vooruitzichten zijn positief. Als ik echter één ding weet over het koolseizoen, is het wel dat bijna niets zo onvoorspelbaar is als dat. Je weet nooit precies wat er vanuit het buitenland aankomt. Bovendien kan een koud en laat voorjaar ook weer effect hebben op de handel. De markt is gewoon ondoorzichtig. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in Rusland of Polen?'' Het liefst blijft hij echter positief, want: ''Liever een optimist die zich vergist dan een pessimist die zijn gelijk krijgt'', aldus de RoDeKo-voorman.

Waar Kees de opkomst van de koolsnijmachine vorig jaar echter nog als belangrijkste trend binnen de kooloogst beschreef, heeft het volgens hem nog niet gebracht wat hij gehoopt had. ''Dit jaar moest deze zich in de praktijk gaan bewijzen, maar ondanks het personeelstekort waren er de nodige opstartproblemen. Het personeel wordt elk jaar een groter probleem, daar hoor ik veel geklaag over. Ze hebben tegenwoordig een mentaliteit dat ze 's ochtends komen en 's middags besluiten dat het toch niks voor hen is. Voorheen konden we nog beroep doen op Polen. Deze zijn tegenwoordig vervangen door Roemenen, die echter snel besluiten toch ook wat maar anders te gaan doen. We staan dus wel degelijk om automatisering te springen, alleen zijn er nog veel problemen en kinderziektes die het voorlopig in de weg staan. De nood is nog niet hoog genoeg en de machine nog niet goed genoeg. Voorlopig wordt het dus van twee kanten tegengehouden'', beschrijft de teler.

De toekomst is niet alleen maar rooskleurig, want ook de afname van het middelenpakket voor de bescherming van het gewas baart hem zorgen. ''Er verdwijnen stoffen en het alternatief ontbreekt. De toelating van de groene middelen duurt allemaal net te lang, bovendien werken deze toch iets slechter dan de chemische middelen. Veel slechter zelfs. Over een paar jaar gaat Movento eruit en hier zie ik nog geen alternatief voor om de ziektes en plagen te bestrijden in de koolteelt. Dat wordt wel spannend voor de komende vijf jaar, want je wilt toch een kwalitatief hoogwaardig product op de markt brengen. Dat wordt ook geëist van de afnemer en zonder goed middelenpakket wordt dit een stuk lastiger. Ik moet de eerste dame nog vinden die graag een kool wil met luizen op het bord'', zo eindigt Kees.

Voor meer informatie:
Kees Stoop
RoDeKo
Schaapskuilsweg 18
1738 DS Waarland
+31 (0)6 22 44 67 30
keesstoop@hetnet.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven