EU-Commissie beoordeelt voedselveiligheid in Westelijke Balkan en Turkije

De Europese Commissie heeft een aantal rapporten uitgebracht waarin wordt ingegaan op de voedselveiligheid in landen die lid willen worden van de Europese Unie. De documenten bestrijken vele gebieden en gaan in op de vorderingen die de Westelijke Balkan en Turkije het afgelopen jaar hebben gemaakt.

De laatste jaren zijn er in Turkije problemen geweest met residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Dit land is een belangrijke exporteur van levensmiddelen naar de EU en heeft slechts beperkte vooruitgang geboekt op het gebied van voedselveiligheid en veterinair en fytosanitair beleid, waarbij de aanbevelingen in 2020 slechts gedeeltelijk zijn opgevolgd.

Volgens het verslag moet Turkije verdere vooruitgang boeken om aan de EU-normen te voldoen, met name wat residuen van gewasbeschermingsmiddelen betreft. De capaciteit voor officiële controles is verbeterd, maar er is geen vooruitgang geboekt met de ontwikkeling van het nationale plan voor de modernisering van agrovoedingsbedrijven. De EU-Commissie zei dat er nog veel werk moest worden verricht om de nieuwe regels voor de registratie en erkenning van levensmiddelenbedrijven toe te passen.

Het aantal meldingen van het systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF) voor residuen van gewasbeschermingsmiddelen in fruit en groenten die uit Turkije in de EU worden geïmporteerd, blijft onaanvaardbaar hoog, vooral in 2020, toen nieuwe normen voor chloorpyrifos en chloorpyrifos-methyl van toepassing werden, aldus de beoordeling.

In het komende jaar moet Turkije de levensmiddelenbedrijven moderniseren om aan de EU-normen te voldoen en een nationaal programma indienen, vooruitgang boeken bij het voldoen aan de EU-maximumwaarden voor residuen van gewasbeschermingsmiddelen met een monitoringplan.

Bron: foodsafetynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven