Evy van Gastel, Special Fruit:

"Prijsdruk avocado's verwacht door on-year, vertragingen en toenemende aanplant"

Tholen - Een on-year in de meeste teeltlanden zorgt momenteel voor een groot aanbod aan avocado's op de markt. "Met name in Chili is het verschil in aanbod met vorig jaar gigantisch groot. Dat land had vorig jaar een zeer beperkte oogst, waardoor men in december stopte met de export naar Europa. Voor ons was dat vrij dramatisch, omdat Chili in deze periode een belangrijke leverancier voor ons is, die normaal wel tot eind maart/begin april ons van avocado's voorziet", blikt Evy van Gastel van Special Fruit, terug. "Hierdoor moesten we vorig jaar terugvallen op de avocado's van mediterrane origines als Spanje, Israël, Marokko en Portugal, die bekend staan om hun hoge prijzen. Gelukkig hadden we een back-up in de avocado's uit Colombia."

"Dit jaar is de situatie gelukkig heel anders. Chili heeft veel meer product beschikbaar, al is de lokale markt wederom erg sterk, maar er blijven voldoende avocado's voor de export over. Daarnaast is Colombia als avocadotelend land enorm in opkomst. Waar Chili beperkt groeit in nieuwe aanplant, verdubbelt Colombia jaarlijks in exportvolume. Die origines komen nu even samen en dat resulteert momenteel in een fikse prijsdaling op de markt", vervolgt Evy.

Special Fruit is nu de laatste Peruaanse avocado's aan het uitleveren en biedt ook al Israëlische Hass-avocado's aan. "Aanbod genoeg, want ook de eerste Marokkaanse zijn op de markt en Spanje start medio december ook alweer met Hass-avocado's met een goede drogestofgehalte. Portugal komt er nog bij en ook Israël gaat meer exporteren. Mijn verwachting is dan ook dat de avocadoprijs serieus onder druk zal komen te staan de komende tijd."

"Tegelijkertijd ben ik niet pessimistisch over de avocado-afzet. Zo zijn we aardig soepel door het Peruaanse seizoen heen gewandeld. Terwijl het land wereldwijd 30% meer heeft geëxporteerd en 11% meer naar Europa, heeft de markt aardig standgehouden", constateert Evy. "Wel zijn de vertragingen momenteel erg problematisch, met name voor het Chileense seizoen. En het is niet alleen het containertekort, ook andere incidenten hebben roet in het eten gegooid. Het leek dit seizoen of er elke keer wel iets was, de ene keer was er een coronabesmetting aan boord, een volgende keer stond de motor van het schip in brand en dan was er weer een kapotte kraan in Rotterdam. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee en vereist veel flexibiliteit. Niet voor niets hebben wij onze leveranciers gevraagd om hun aanbod uit oogpunt van risicospreiding zoveel mogelijk te spreiden over diverse rederijen. Maar als er vervolgens avocado's uit Chili, Colombia en Peru in hetzelfde schip geladen arriveren, dan ben je net zover van huis."

Het aandeel bio-avocado's groeit volgens Evy ook, zij het minder snel dan de conventionele avocado's. Verder zie je dat er in de markt een continue zoektocht is naar de meest duurzame verpakkingen. Door Corona nam de vraag naar verpakt product toe, maar die trend zie ik op termijn wel weer wegebben. Verder is het verlengen van de shelf life een hot topic in de markt. Ook wij testen daar momenteel de nodige coatings voor uit."

Tot slot noemt ze het een verademing om weer te kunnen reizen en leveranciers te bezoeken. "Uiteindelijk is en blijft de gunfactor in onze sector enorm belangrijk en dat bereik je door persoonlijk contact en niet via een meeting via Teams of Skype. Je hebt persoonlijk contact nodig voor een optimale samenwerking. Daarom vond ik het ook zo leuk om op de beurs in Madrid de batterij weer op te laden!"

Voor meer informatie:
Evy van Gastel
Special Fruit
Europastraat 36
2321 Meer - België
+32(0)3 330 1792
evy@specialfruit.be  
www.specialfruit.be  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven