Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EFSA erkent noodzaak van koudebehandeling voor citrusimport uit Zuid-Afrika

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) erkent de noodzaak van koudebehandeling voor de import van citrus uit Zuid-Afrika, zo meldt de Spaanse telersvereniging La Unió de Llauradors, die de notulen van de vergadering van het Comité voor Planten, Dieren, Voedsel en Diervoeders (sectie Plantengezondheid) van 21 en 22 oktober kon inkijken.

Tijdens de bijeenkomst benadrukten de EFSA-experts dat de meest effectieve maatregel koudebehandeling is. De Europese Commissie is daarom de voorwaarden aan het herzien waaronder niet alleen citrus uit Zuid-Afrika wordt geïmporteerd, maar ook alle andere plantaardige producten die potentiële gastheren zijn voor Thaumatotibia leucotreta. Koudebehandeling is momenteel het enige systeem met een veiligheidsgarantie. Ook Spanje - en zelfs Zuid-Afrika - wordt er al door andere landen toe gedwongen voor de export van citrus.

Het is ook bekend dat EFSA aanzienlijke problemen heeft gehad om toegang te krijgen tot alle informatie die van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten werd gevraagd en dat de acties die in het Zuid-Afrikaanse werkplan zijn opgenomen in sommige gevallen niet zijn toegepast. Kortom, de maatregelen zoals vastgelegd in het werkplan zijn niet alleen ondoeltreffend omdat ze geen solide wetenschappelijke basis hebben, maar worden vaak niet eens toegepast.

Tijdens bovenvermelde bijeenkomst vestigden de vertegenwoordigers van het Spaanse ministerie van Landbouw de aandacht op de aspecten die in het EFSA-rapport aan bod kwamen en benadrukten ze dat koudebehandeling de enige optie is om een aanvaardbare mate van afwezigheid van plagen te garanderen.

De Europese Commissie gaf aan te wachten op een voorstel van het Internationaal Verdrag voor de Bescherming van Planten (IPPC) met een specifieke fytosanitaire norm voor de koudebehandeling tegen Thaumatotibia leucotreta, zodat bij het wijzigen van de Europese regelgeving gesteund kan worden op een internationale referentiestandaard.

Toename onderscheppingen
Uit de laatste beschikbare officiële gegevens blijkt dat er tot en met september in totaal al 204 onderscheppingen met plagen hebben plaatsgevonden. Vorig jaar waren er dat 203. In september van dit jaar zijn er 14 onderscheppingen geweest van Zuid-Afrikaans citrus met plagen (8 met Phyllosticta citricarpa en 6 met Thaumatotibia leucotreta), tegenover 5 in september 2020. 33 onderscheppingen van januari tot en met september komen op naam van Zuid-Afrika, tegenover 18 vorig jaar. Van de 24 onderscheppingen in de maand september, zijn 14 toe te schrijven aan Zuid-Afrika. 

Voor meer informatie:
La Unió de Llauradors
launio@launio.org
www.launio.org

Publicatiedatum: