Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cítricos El Romeral gaat in 2022 Demeter-fruit telen

"In Malaga zal de oogst van mandarijnen dit jaar zelfs toenemen"

De oogstprognoses van het Spaanse ministerie van Landbouw voor het nieuwe citrusseizoen duiden op een afname van bijna 5%. Vooral van mandarijnen en clementines zullen er minder hoeveelheden op de markt gebracht kunnen worden.

In het grootste Spaanse teeltgebied voor mandarijnen, de Valenciaanse Gemeenschap, worden zelfs 18,1% minder mandarijnen verwacht, zo geeft een rapport van de gewestelijke overheid aan. In de provincie Castellón loopt dat cijfer op tot 38,5% in het geval van de middellate clementines. Vooral de Clemenules worden er zwaar getroffen. De prognoses voor ander groot citrusteeltgebied, Andalusië - waar volgens voorlopige gegevens de oogst van mandarijnen 26,7% van de Spaanse opbrengst zal vertegenwoordigen – bieden daarentegen heel wat positievere vooruitzichten.


Miguel Ángel Gómez

"In Malaga zal de oogst van mandarijnen dit jaar niet alleen op peil blijven in vergelijking met vorig jaar, maar zelfs toenemen", zegt Miguel Ángel Gómez, directeur van Cítricos El Romeral, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de biologische teelt van citrus. Daarmee bevestigt hij de voorlopige prognose van de Andalusische overheid dat dit segment met 19% zal groeien tegenover vorig seizoen. "Toch zal er minder fruit beschikbaar zijn dan aanvankelijk verwacht wegens het gebrek aan regen tijdens de afgelopen maanden. Gelukkig lijden we in de Guadalhorce-vallei, het belangrijkste citrusgebied in Malaga en een van de belangrijkste in heel Andalusië op het gebied van biologische teelt, niet zo erg onder het waterprobleem als in andere gebieden, zoals La Axarquía. Maar mocht het nu alsnog beginnen te regenen, dan zou het ons zeker helpen om de oogstvolumes verder op te krikken."

Door het klimaat in Andalusië, de meest zuidelijke regio van Europa, is water een zeer kostbaar goed. De huidige situatie in de autonome gemeenschap wordt nog steeds beschouwd als "overwegend droog", zo staat te lezen in het rapport over droogte-analyse opgesteld door het gewestelijke secretariaat-generaal voor Milieu, Water en Klimaatverandering voor de maand september 2021.

"We zijn ons goed bewust van de waarde van deze hulpbron en daarom hebben we een waterbeheerplan ontwikkeld om de irrigatiedoses aan te passen aan de waterbehoeften van het gewas", voegt Luis Fernando Jiménez, commercieel directeur van het bedrijf, toe. "Bovendien zal onze eigen teelt binnenkort de prestigieuze Naturland-certificering krijgen."


Citruspercelen van Cítricos El Romeral

"Ook bij citroenen wordt op nationaal niveau een aanzienlijke daling van de oogst verwacht, maar hier in Malaga, hét citroengebied van Andalusië, zal de opbrengst op peil blijven. Bepaalde bedrijven zullen zelfs meer citroenen plukken dan vorig jaar en het Verna-ras lijkt ook af te stevenen op een grotere oogst", vervolgt Luis.

Cítricos El Romeral teelt jaarlijks ongeveer 4 miljoen kilo biologisch citrus waaronder citroenen, sinaasappelen en mandarijnen. Daarnaast legt het bedrijf zich ook toe op de teelt van andere subtropische producten uit de omgeving van Malaga, zoals avocado, mango of papaya en zelfs op de teelt van exotische citrusspecialiteiten, zoals fingerlime, kumquat of limequat. "Nagenoeg al ons fruit, zo’n 90-95%, wordt geëxporteerd naar Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en de Scandinavische landen", vertelt Miguel Ángel. "Af en toe zenden we ook product naar het Verenigd Koninkrijk, maar het is een markt die ons voor bureaucratische en logistieke uitdagingen stelt en daarom verwachten we er op dit moment niet te groeien."

"We hebben ons volledig geëngageerd voor een biologische toekomst. Onze teelt is niet alleen 100% biologisch, we zijn ook goed op weg om al onze percelen biodynamisch te maken. Volgend voorjaar beginnen we met de teelt van ons eerste Demeter-fruit. Er zullen in eerste instantie 20 hectare gecertificeerd worden", vertelt Britta Saeger, verkoopster bij het bedrijf.


Miguel Ángel Gómez, Luis Fernando en Britta Saeger, op de stand van Cítricos El Romeral op Fruit Attraction 2021

Redelijke beginprijzen
In dit nieuwe seizoen hoopt het bedrijf voor mandarijnen, maar ook voor sinaasappelen, de resultaten te behalen die vorig jaar werden geboekt, toen de telersprijzen en de prijzen van het verpakte product gemiddeld boven die van de vijf voorgaande seizoenen lagen.

"We zijn van start gegaan met een prijsniveau dat iets lager ligt dan vorig seizoen, maar het blijven redelijke prijzen. Op basis van de oogstprognoses zouden we die prijzen ook moeten kunnen aanhouden. Bij sinaasappel zal de prijs nog wel iets dalen, maar we denken niet dat er een forse terugval komt zoals vorig jaar is gebeurd", zegt Luis.

"Bij citroen hebben we hoge prijzen gezien voor het Verdelli-ras, maar daarna leed de prijs een beetje onder de grote volumes conventionele citroenen uit Zuid-Afrika, wat de biologische citroen enigszins meesleepte in de val. Toch zal de prijs geen forse daling meer inzetten aangezien een lagere oogstopbrengst wordt verwacht op nationaal niveau", zegt hij.

Teelt bio-citrus breidt uit
Het Actieplan voor Biologische Productie, dat in maart 2021 door de Europese Commissie is voorgesteld als onderdeel van de "Van boer tot bord"-strategie, stelt een reeks maatregelen vast om de biologische teelt in de EU te bevorderen. Het belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat 25% van landbouwgrond in de EU tegen 2030 biologisch is. In Spanje breidt het biologische areaal alvast uit, zo legt de directeur van Cítricos El Romeral uit.

"Maar het wordt wel een grote uitdaging op commercieel vlak. De groei in het biologische segment vindt plaats onder leiding van grote bedrijven die zich traditioneel toelegden op conventionele citrusteelt. In de afgelopen seizoenen zijn grote bedrijven op veel percelen overgeschakeld op bio. In Malaga is het gemiddelde teeltbedrijf maar 2 à 3 hectare groot, maar in de Levante-streek zijn er meerdere bedrijven gevestigd met 50 à 100 hectare, dus het concurrentievermogen op de markt gaat toenemen", voegt Luis toe. "Anderzijds groeit de productie sneller dan de vraag, waardoor het evenwicht op de markt verstoord zou kunnen worden met een prijsdaling als gevolg." En bio-teelt kent hogere productiekosten dan conventionele teelt, wat niet alleen het prijsverschil tussen beide productsoorten verklaart, maar ook rechtvaardigt, licht Miguel Ángel toe.

"De consument lijkt die meerprijs te willen betalen, maar het zijn de ketens en de detailhandel die stevig moeten inzetten op bio om de consumptie een boost te geven", besluit de directeur van Cítricos El Romeral.

Voor meer informatie:
Cítricos El Romeral
Calle El Palomar, 16, Bda. El Romeral
Ctra. Churriana-Cártama, Alhaurín de la Torre
29130 Malaga (Spanje)
+34 952 413 220
naranjas@citricoselromeral.com
www.citricoselromeral.com

Publicatiedatum: