Wegen versperd door lavastromen

Spaanse marine brengt telers van La Palma naar bananenpercelen

De plaatselijke overheid van het Canarische eiland La Palma heeft het Spaanse ministerie van Defensie om steun gevraagd om telers van de haven van Tazacorte naar de bananenpercelen aan de kust over te brengen. De wegen daarnaartoe werden immers afgesloten door de nabijheid van lavastromen van de vulkaan Cumbre Vieja.

De marine bekijkt nu de mogelijkheid om LCM-1E-landingsvaartuigen in te zetten. Dat zijn schepen waarvan de belangrijkste missie het verplaatsen van eenheden en middelen naar de kust is bij marine-operaties.

Op 2 november voer een schip met een verkenningsteam uit dat de omstandigheden van de kust en de zeebodem in de buurt van de haven van Tazacorte moet bestuderen. Het schip, Tornado genaamd, blijft dus ingezet worden voor acties die steun moeten bieden aan het getroffen eiland. Op 10 oktober begon de actie van Tornado met het transport van materiaal voor de ontziltingsinstallaties in Puerto Naos. De situatie rond de ontziltingsinstallaties is bijzonder zorgwekkend, aangezien een lavastroom slechts 200 meter verwijderd is van de weg die ernaartoe leidt.

Het verkenningsteam bestaat uit ongeveer 20 personeelsleden. De onderwaterverkenning zal worden uitgevoerd door de Duikeenheid van de Canarische Eilanden, ondersteund door de Tornado en eenheden van de Vloot van de Canarische Eilanden.

Volgens gegevens van de Copernicus-satelliet, verstrekt door de technisch directeur van Pevolca, de Dienst voor Noodhulp bij Vulkaanuitbarstingen op de Canarische Eilanden, is het door de vulkaan getroffen gebied al 967,85 hectare groot, waarvan 281,9 hectare teeltareaal. Meer dan de helft daarvan (158,79) zijn bananenpercelen, naast 58 hectare druivengaarden en 23 hectare avocadoboomgaarden.

Bron: abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven