Teeltomstandigheden leiden tot lagere beschikbaarheid Spaanse PersiMon-kaki's

PersiMon-telers in de Ribera del Xúquer vallei, nabij Valencia, zagen hun opbrengsten dit seizoen dalen vanwege een plaag die bijna 40% van de PersiMon-oogst van dit jaar heeft verwoest. De verwachting is dat er dit jaar 80.000 ton wereldwijd zal worden vermarkt en dit betekent een daling ten opzichte van de aantallen die voorgaande jaren werden afgezet. 

De Raad van Toezicht van Kaki de la Ribera, die toeziet op de beschermde oorsprongsbenaming (P.D.O.), rekende in eerste instantie op dezelfde aantallen als vorig seizoen, toen er tussen oktober en januari ruim 4.000 ton P.D.O.-PersiMon-kaki's in het VK werden afgezet. 

Rafael Perucho, hoofd van de Raad van Toezicht: "De schade aan de oogst van dit seizoen werd veroorzaakt door grillige weersomstandigheden en een nieuwe plaag. Beide factoren hebben hun weerslag gehad op de fruitoogst. De vele regen- en hagelbuien en de verspreiding van de citruswolluis (Planococcus citri) hebben ertoe geleid dat een aanzienlijk deel van de oogst niet zal worden geplukt."

“Desondanks zullen alle PersiMon-kaki's die op de markt komen, voldoen aan de gebruikelijke kwaliteitskenmerken waaraan zij hun beschermde oorsprongsbenaming danken."

PersiMon is de handelsnaam van Spaanse kaki's met een beschermde oorsprongsbenaming. De naam wordt bewust met één 'm' gespeld om onderscheid te maken met de naam persimmon. De beschermde oorsprongsbenaming garandeert dat het fruit van het ras Rojo Brillante is en afkomstig is uit de regio Ribera del Xúquer, waar het voor het eerst werd ontdekt. Het predicaat biedt ook de garantie dat het fruit is geteeld door telers die hun fruit onderwerpen aan controles op het gebied van onder meer traceerbaarheid en kwaliteit.  

Het doel is om tijdens het komende seizoen nog meer bewustzijn omtrent de kwaliteit en unieke eigenschappen van PersiMon te creëren onder consumenten in het VK. Perucho vervolgt: "Al met al is PersiMon op veel markten nog vrij onbekend, maar we zijn ervan overtuigd dat we door te investeren in promotie meer markten en consumenten kunnen bereiken, omdat we weten dat deze fruitcategorie nog meer potentie biedt." 

Voor meer informatie: 
www.spanishpersimon.co.uk 
www.foodsfromspain.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven