BASF en Vezet

Ketensamenwerking leidt tot verbeterd preiras

Iedere week verwerkt Vezet meer dan 100 ton aan prei. Soms zijn er uitdagingen om deze groente van het veld naar de eettafel te krijgen. Zo kan delaminatie van preibladeren optreden dat leidt tot een minder efficiënte productie en de verwerkingstijd, kosten en voedselverspilling verhoogt.

Het delaminatieprobleem kwam aan het licht toen het bedrijf zijn verlangen uitsprak om delaminatie in prei te verminderen. Delaminatie kan ontstaan tijdens de teelt van de prei. Wanneer de bladeren worden gesneden, kunnen de boven- en onderkant van de bladeren scheuren. Als het team met een oplossing kon komen voor dit probleem, zou dit de verwerkingsefficiëntie optimaliseren, voedselverspilling verminderen en de algehele kwaliteit voor de consument verbeteren.

Basf luisterde naar Vezet en zag een mogelijkheid om de kwaliteit van prei te verbeteren. We nodigden gelijkgestemde, positief ingestelde deelnemers van verschillende afdelingen en de voedselproductieketen uit, onder wie telers, verwerkers en supermarktleveranciers, om samen met ons de uitdaging van delaminatie aan te gaan.

Langetermijndenken en planning was nodig, omdat een probleem van deze omvang niet van de ene op de andere dag is opgelost. In 2020 werd er een uniek plan opgesteld om, in samenwerking met drie belangrijke preitelers, verschillende Nunhems-preirassen in meerdere groeiseizoenen te testen.

De eerste resultaten zijn met Vezet gedeeld en er zijn fabriekstesten uitgevoerd. Uit data van Vezet en maatregelen van telers hebben we voorlopige conclusies kunnen trekken. Deze data zijn gecombineerd met veldspecifieke data over het weer op zes locaties. Uit de gecombineerde data bleek dat onze partners veel vertrouwen in elkaar hadden en dat ze bereid waren om hun kennis met het team te delen – voor ons cruciaal om haalbare oplossingen te kunnen creëren.

De resultaten waren positief en dit motiveerde het team om door te gaan met het ontwikkelen van nieuwe preirassen en bevestigde de kracht van onder andere het Nunhems ras Krypton. Dit voorbeeld van samenwerking binnen de keten toont aan dat werken aan een gemeenschappelijk doel, zoals het ontwikkelen van gezonde groente die lekker en duurzaam zijn, bijdraagt aan de verbetering van de teelt, verwerking en detailhandel.

Voor meer informatie:
Hans Driessen
Consumer & Customer Manager, Benelux/Germany​hans.driessen@vegetableseeds.basf.com 
+31 6 2482 6384

Henri van Hassel
Consumer & Customer Manager, Benelux/Germany​henri.vanhassel@vegetableseeds.basf.com 
+31 6 1505 2021

Nunhems Netherlands BV
Napoleonsweg 152
6083 AB Nederland
+31 (0)475 599222
nunhems.customerservice.nl@vegetableseeds.basf.com  www.nunhems.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven