Henk van Doorne: "Rustige slamarkt na goede nazomer"

"Kropsla verliest het steeds meer van de kleurtjes, zakjes en mixjes"

Tholen - De slamarkt typeert Henk van Doorne van Van Doorne Imex uit 's-Gravenzande als dunnetjes. "Gezien alle prijsstijgingen zou de prijs van de sla eigenlijk ook mee moeten stijgen, maar dat gebeurt momenteel niet. De kosten lopen de pan uit. Gelukkig hebben de meeste kleine telers voor hun gas wel een contractje lopen voor weinig, maar de grotere spelers zijn toch vaak van de dagmarkt afhankelijk."

"Nu komen we gelukkig uit een bijzonder goede periode. In de maanden augustus en september, die meestal niet al te best zijn in de sla, was het product dit jaar niet aan te slepen. Toen hebben we ook wel een hoop goed gemaakt na een matige winter en een matig voorjaar. Maar dat geldt natuurlijk ook alleen voor degenen die sla konden aanbieden, want er was ook niet veel aanbod op de markt. Ik heb toen heel wat 'nee' moeten verkopen."

"Momenteel is er wat meer aanbod, al zijn er nog geen grote aantallen, maar de afzet loopt. Soms is Scandinaviƫ aan de markt, verder is het Midden-Oosten een stabiele afnemer van sla. Europees gezien is de vraag maar beperkt. Maar dat is in feite een verhaal dat al lang speelt. Consumenten eten steeds meer sla in kleurtjes, zakjes en mixjes. De verkoop van kropsla valt steeds verder terug. Dat is toch de realiteit van de veranderende eetgewoonten."

Kwalitatief is de sla prima. "De weersomstandigheden zijn natuurlijk vrij goed geweest voor de slateelt. Die hebben het ons niet al te moeilijk gemaakt. Wat wel een fijne constatering is dat de fusariumproblematiek aardig getackeld lijkt door de zaadveredelaars, Rijk Zwaan voorop", besluit Henk.

Voor meer informatie:
Henk van Doorne
Van Doorne Imex
Noordlandseweg 60-62
2691 KM 's-Gravenzande
+31(0)0174 417989
+31 (0)6 26 06 82 84


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven