Gemüsebau Schmidt

"Grote aanvoer bonen vanaf eind juli merkbaar in de prijs"

Circa twee weken geleden werd de bonenoogst bij groententeeltbedrijf Schmidt afgesloten. "Alles bij elkaar was het weer zeer goed, ook aan het einde van het seizoen, waardoor we het seizoen dit jaar relatief vroeg beëindigd hebben", zegt Michael Schmidt, directeur van het bedrijf. 

Door de koele maand mei verliep de start van het seizoen eerder wat hobbelig. "Eind juli/ begin augustus kwam een groot deel van de oogst van dit jaar binnen de kortste tijd op de markt. Dit grote aanbod had een navenant merkbaar effect op de prijsstelling", licht Michael toe.


De vers geoogste bonen worden eerst gewassen en aansluitend gesorteerd en verpakt. / Foto: Gemüsebau Schmidt

Prijs circa 15% onder het niveau van vorig jaar
Volgens Schmidt zijn de prijzen snel gedaald in overeenstemming met de aanbodsituatie. "Dit lage prijsniveau heeft zich vervolgens in het verdere verloop van het seizoen niet kunnen herstellen", voegt hij eraan toe. "Over het geheel genomen lag de prijsstelling dit jaar ongeveer 15 procent onder het niveau van vorig jaar. Maar het is ook eerlijk om in dat verband op te merken dat de Corona-bonus dit jaar duidelijk afwezig was."

"Op de langere termijn is het groeipotentieel van de Duitse bonen eerder beperkt," voorspelt Michael verder. "Het binnenlandse volume heeft naar mijn idee geen uitbreidingspotentieel, vooral omdat de consumptie van verse bonen al meerdere jaren eerder afneemt. Een klein deel van onze oogst wordt weliswaar geëxporteerd, bijvoorbeeld  naar Frankrijk, maar desondanks in beperkte hoeveelheden."


Naast de aardbeien- en aspergeteelt groeien en gedijen tussen juni en oktober stam-, sperzie- en snijbonen in Lampertheim / Foto: Gemüsebaus Schmidt

Stabiel marktsegment
Desalniettemin heeft de peulvrucht een hoge positie in de Duitse handel. "Afgezien van een lichte concurrentie met partijen uit Marokko en Egypte aan het begin van het seizoen in juni en juli kunnen we onze producten het hele seizoen door probleemloos verkopen", besluit Schmidt.

Voor meer informatie:
Michael Schmidt
Gemüsebau Schmidt
In den Böllenruthen 12
68623 Lampertheim, Duitsland
+49 (0)6206 911 009
info@schmidt-lampertheim.de  
www.schmidt-lampertheim.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven