Strauss Verpackungsmaschinen:

"Aspergeverwerkingsmachines vereenvoudigen de arbeidsprocessen"

Strauss Verpackungsmaschinen ontwerpt en produceert sinds 1996 machines voor het wegen, sorteren, verpakken en oogsten van asperges en andere groenten- en fruitsoorten. Tijdens de expoSE op 17 en 18 november 2021 zal onder andere Matthias Kinzel van het Duitse bedrijf ter plaatse zijn. Hij sprak vooraf over actuele producten van het bedrijf evenals over de uitdagingen van dit moment. 


Foto: Strauss Verpackungsmaschinen GmbH 

Presentatie van sorteer- en wasinstallatie
Strauss zal net als in de voorgaande jaren sorteer- en verpakkingseenheden uit het aspergesegment presenteren. "We tonen dit jaar de aspergesorteerinstallatie OptiSort GS met enkele extra's, zoals een dubbele wasbeurt waarbij de asperges voorzichtig geschild worden en aansluitend gereinigd en verder verwerkt worden. Daarnaast ook het tegendraaien dat ter optimalisering van de herkenning van de asperges dient en optionele weegeenheden die primair bij de groene asperges worden ingezet. Met de machine zelf kunnen daarmee nauwkeurige bundels van bijvoorbeeld 500 gram asperges gemaakt worden", zegt Matthias.


Foto: Strauss Verpackungsmaschinen GmbH 

Nieuwe weeginstallatie
"Dit jaar wordt voor het eerst de nieuwste generatie van de combinatieweeginstallatie met SPS sturing gepresenteerd. Aan de machine bevinden zich optionele deponeereenheden, die het handmatige uitnemen en doorgeven van de asperges in een verpakkingsmachine overbodig maken. De asperge wordt machinaal c.q. geautomatiseerd doorgegeven aan in dit geval een verbonden flowpackmachine en vervolgens verpakt. In samenwerking met een flowpackproducent, die eveneens ter plaatse is, zal het mogelijk zijn om functiepresentaties te geven." 

Bovendien wordt de GUB 14 getoond, waarmee asperges die bijvoorbeeld van de weeg- of sorteerinstallatie af komen direct gebundeld kunnen worden. Matthias: "De GUB 14 is uitgerust met een labelprinter om labels individueel te bedrukken en deze aan de elastieken te bevestigen voordat ze de asperges in bossen bundelen."


Foto: Strauss Verpackungsmaschinen GmbH 

Uitdagingen aangaan
"Onze machines worden continu geoptimaliseerd en aangepast aan de wensen van de klanten. Zo kunnen we garanderen dat de machines efficiënt ingezet kunnen worden door de klanten. Dit kan ontbrekende medewerkers of stijgende minimumlonen niet helemaal goedmaken, maar door de techniek kan onze klanten wel een bepaalde mate aan planningszekerheid voor hun productie gegeven worden."

Wereldwijde presentie
Strauss aspergemachines worden wereldwijd ingezet. Naast in Duitsland en andere Europese landen zijn ze ook bijvoorbeeld in Canada, de VS, Mexico, Zuid-Amerika, Afrika tot aan Australië te vinden. "In enkele landen hebben we extra samenwerkingspartners die de klanten ter zijde staan met advies over de aankoop, import en aftersale. De wens naar automatisering kan voortkomen uit verschillende beweegredenen, bijvoorbeeld omdat het ontbreekt aan arbeidskrachten, omdat de lonen stijgen of omdat het personeelsverloop groot is waardoor medewerkers continu nieuw ingewerkt moeten worden. Door de sorteertechniek valt het steeds aanleren aan nieuwe medewerkers bijvoorbeeld weg."

De Strauss machines worden allemaal in Buxtehude geproduceerd. Alle vakafdelingen zoals constructie, elektrotechniek, IT en productie zijn onder één dak in Buxtehude te vinden. "Dankzij het door de jaren heen ontwikkelde modulesysteem van de machines hebben onze klanten de mogelijkheid om de machines af te stemmen op hun wensen. De machines kunnen zo uitgerust worden dat bepaalde arbeidsprocessen niet meer nodig zijn, afhankelijk van wat het individuele bedrijf nodig heeft."


Foto: Strauss Verpackungsmaschinen GmbH 

Reactie op stijgende kosten
De stijgende kosten betreffen natuurlijk ook grote bedrijven zoals Strauss. "De momenteel enorm stijgende prijzen en de leveringstekorten vormen een niet-onoplosbare uitdaging. Bij lange leveringstijden vallen we terug op onze eigen voorraad of op alternatieve oplossingen."

ExpoSE
Het Strauss team verheugt zich er vooral op dat ze op de expoSE hun klanten weer persoonlijk kunnen ontmoeten. "We hopen op veel bezoekers, om weer goede gesprekken te kunnen voeren en over de actuele marktsituatie te kunnen informeren, vooral echter ook oude en nieuwe gezichten aan te treffen." 

Momenteel werkt Strauss aan een volledig automatische oogstmachine voor groene asperges. Op hun stand in hal 1-D17 op de expoSE is er de mogelijkheid om meer informatie te krijgen over de actuele stand van de oogsttechniek.


Foto: Strauss Verpackungsmaschinen GmbH 

Voor meer informatie: 
Matthias Kinzel
Strauss Verpackungsmaschinen GmbH
Felix-Wankel-Straße 22-24
21614 Buxtehude, Duitsland
+49 (0)4161 74020
info@strauss-pack.com 
www.strauss-pack.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven