Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Intercitrus

"Spaanse citrussector zit op haar tandvlees door verlies aan concurrentiekracht"

De Spaanse Interprofessionele Organisatie voor Citrusteelt (Intercitrus) vroeg de algemeen directeur van het departement Agrovoeding van het ministerie van Landbouw, José Miguel Herrero, op 16 september om een "dringende" ontmoeting met de minister.

De formele vraag werd gesteld op de Algemene Vergadering van de interprofessionele organisatie, waarin de benoeming van Inmaculada Sanfeliu, van de Spaanse Beroepsvereniging voor Citrus (CGC), tot nieuwe voorzitster van Intercitrus plaatsvond. De Algemene Vergadering werd toen bijgewoond en ook afgesloten door José Miguel Herrero. Afgelopen vrijdag besloot Intercitrus, na bijna anderhalve maand nog steeds zonder antwoord op het verzoek, aan te dringen, aangezien de situatie op de markt de sector weer in een benarde positie brengt.

"De organisaties die lid zijn van Intercitrus willen hun bezorgdheid uiten ten overstaan van de minister over de huidige ernstige problemen als gevolg van het overaanbod op de markt door de massale import van citrus uit het zuidelijk halfrond tegen zeer lage prijzen. Het overaanbod was er overigens ook al tegen het einde van het vorige seizoen en de prijzen die het zuidelijk halfrond hanteert zijn simpelweg onbereikbaar voor de Spaanse sector. Het zuidelijk halfrond profiteert van het gebrek aan wederkerigheid op het gebied van arbeid, gewasbescherming, milieu en zelfs mensenrechten. Dit proces zorgt voor een stroomversnelling van het verlies aan concurrentievermogen van Spaanse sinaasappelen en mandarijnen op de Europese markt."

De sterke stijging van de productiekosten valt samen met een forse daling van de telersprijzen en van de prijzen voor het verpakte product. "De moordende concurrentie op de markt bemoeilijkt de afzet van vroege Spaanse Satsuma's en clementines en vertraagt de verkoop van de eerste sinaasappelen van het seizoen, voornamelijk de Navelina’s", meldt Intercitrus.

Voorlopige Eurostat-gegevens voor de periode januari-augustus weerspiegelen al een recordexport naar de EU. Egypte exporteerde tot en met augustus 335.135 ton, 21% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar en 51% meer dan in 2017. Zuid-Afrika klokte af op 430.351 ton, het op één na grootste exportvolume in de geschiedenis van het land.

"Bovendien is het te verwachten dat de Zuid-Afrikaanse citrusexport naar de EU in september bijzonder hoog zal zijn, omdat een groot deel van wat in augustus niet kon worden verladen, nog haastig op de boten is geladen in de maand september", luidt het bij Intercitrus.

"Het einde van vorig seizoen was overigens al extreem ingewikkeld, omdat Egypte toen grote volumes sinaasappelen tegen zeer lage prijzen op de Europese markt dropte. Nu is het Zuid-Afrika dat zijn seizoen verlengt. Maar het ergste is dat de Europese supermarktketens gewend zijn aan prijzen waarmee wij niet kunnen concurreren", legt Sanfeliu uit.

Publicatiedatum: