Biologische bergamot van Unionberg

Het oogstseizoen van de bergamot is begonnen in de Italiaanse regio Calabria. Deze smaakmaker is niet alleen lekker, maar ook goed voor de gezondheid.

Gezaghebbende wetenschappelijke publicaties hebben vastgesteld dat de bergamot een gunstige werking heeft met betrekking tot het verlagen van cholesterol en de kans op diabetes.

Het citrus is nu ongeveer 15 dagen te koop op de belangrijkste groenten- en fruitmarkten.

“De verwachtingen zijn ook dit jaar hooggespannen. Telersorganisatie Unionberg, de enige door de regio erkende telersvereniging, houdt daarentegen altijd een slag om de arm als het gaat om de bevoorrading”, zegt voorzitter Ezio Pizzi (foto). “Het is voor ons belangrijker om de hoge kwaliteit van het fruit te beschermen en het pas beschikbaar te stellen wanneer het klaar is om geoogst te worden. Op die manier kunnen wij instaan voor de kwaliteit en een adequate Brix-graad garanderen.”

Het seizoen 2021 en klimaatverandering
Het seizoen van dit jaar zal ongetwijfeld worden bepaald door de klimaatveranderingen die gaande zijn. Het citrus is middelgroot als gevolg van het bijzonder warme klimaat dat in de zomermaanden pieken van 43 graden bereikte.

Eén ding is zeker: de bergamotten van dit jaar zullen van uitstekende kwaliteit zijn. Hoewel de oogst met ongeveer 20% is gedaald ten opzichte van vorig jaar, hoeft de sector zich hierover geen zorgen te maken. Ongeveer 15% van de totale hoeveelheden is bestemd voor de versmarkt. Het resterende deel wordt gebruikt voor de extractie van etherische olie, bestemd voor de beste parfums ter wereld.

Nog interessanter is de groeitrend die wordt bepaald door de belangstelling die de Noord-Europese markt toont voor de bergamot, in de hoop dat Covid-19 geen logistieke belemmeringen meer zal opwerpen voor het transport.

100% biologische bergamotten van Unionberg 
De bergamotten die door Unionberg worden gedistribueerd, zijn rechtstreeks afkomstig van de ongeveer 380 aangesloten tuinbouwbedrijven.

“Door middel van controles op het veld worden aanwijzingen gegeven over de goede tuinbouwpraktijken, met respect voor het milieu, die moeten worden toegepast, over het soort bemesting en behandelingen, indien noodzakelijk, die uitsluitend mogen worden uitgevoerd met producten die zijn toegestaan in de biologische tuinbouw.”

“Dankzij deze nauwgezette praktijk kan de schil gegeten worden, wat betekent dat de gehele vrucht veilig kan worden gebruikt. Kwaliteitscontroles achteraf, de toepassing van een productdossier, gecombineerd met geïntegreerde productiesystemen, gevalideerd door product-, traceerbaarheids- en milieu-effectcertificaten, garanderen de hoogste kwaliteitsnormen.”

“Natuurlijk heeft de schil onvolkomenheden of esthetische minpuntjes, maar de consument lijkt zich hier niet aan te storen. Ze snappen waarom dat zo is: het is een gewas dat afkomstig is van een tuinbouw die volledig vrij is van het gebruik van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen.”

Lange houdbaarheid en kwaliteit
Een belangrijk aspect is de aanwezigheid van het zogeheten kroontje (het uiteinde van de steel), dat de houdbaarheid garandeert en betekent dat het aan twee voorwaarden voldoet: dat het citrus is geoogst met de speciale schaar en dat dit met zorg is gedaan.
Het komt namelijk vaak voor dat men op markten bergamot aantreft die van de planten zijn gerukt en eigenlijk bestemd zijn voor de verwerkende industrieën.

“Deze manier van werken brengt schade toe aan de sector. Niet alleen wordt een voor verwerking bestemd gewas aangeboden, maar er wordt ook economische schade toegebracht aan de teler, die een lagere prijs ontvangt. Hierdoor kunnen de geïmproviseerde handelaren het gewas, dat niet alleen visueel wordt misbruikt, maar ook slechts enkele dagen houdbaar is, voor een veel te lage prijs afzetten”, zegt Ezio Pizzi.

Merk en duurzaamheid
Een andere belangrijke doelstelling die door Unionberg is bereikt, is de bevestiging van het merk. Een merk dat de identificatie vergemakkelijkt en het gewas een extra garantie van oorsprong en kwaliteit geeft.
Het gamma van geleverde producten wordt, naast het klassieke conventionele fruit met eetbare schil, aangevuld met het biologische fruit dat gecertificeerd is door CSQA - IT Bio 021, GlobalGAP en Grasp, gecertificeerd door Agroqualità.

Voor meer informatie:
Ezio Pizzi
Unionberg O.P.
Via Rodinò, 11
89030 Condofuri (RC) - Italië
+39 335 8322313
info@unionberg.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven