Trends in de Mexicaanse avocadosector

Begin oktober 2021 publiceerde het Amerikaanse ministerie van Landbouw de jaarlijkse “Avocado Annual” voor Mexico met ramingen voor de oogst van het 2021/2022 seizoen. AgroBerichten Buitenland geeft een samenvatting van de belangrijkste bevindingen in het rapport.

Afname in avocado-oogst
Met zo’n 30% van de wereldwijde productie is Mexico de grootste avocadoproducent. Als gevolg van de winstgevendheid en de toenemende internationale vraag neemt het beplante areaal jaarlijks nog steeds met ongeveer drie procent toe. Michoacán is de deelstaat waar de meeste avocadoproductie van Mexico plaatsvindt. Het is eveneens de enige staat met fytosanitaire overeenkomsten om naar de Verenigde Staten te kunnen exporteren. Jalisco is de op één na belangrijkste avocado producerende deelstaat.

De oogstvoorspelling voor seizoen 2021/2022, dat loopt van juli tot en met juni, betreft 2,33 miljoen ton avocado. Dat is een vermindering van 8% ten opzichte van afgelopen seizoen. Afgelopen seizoen betrof een recordseizoen en avocadobomen in met name de staat Michoacán zullen zich daar van moeten herstellen. De verwachting is dat in andere deelstaten de oogst zal afnemen als gevolg van hoge temperaturen en onvoldoende regenval.

Nationale consumptie
De Mexicaanse nationale avocadoconsumptie behoort tot de hoogste ter wereld: Mexicanen consumeren gemiddeld 8,1 kilogram per jaar aan avocado. Ter vergelijking: Nederlanders consumeerden in 2020 naar schatting gemiddeld 2,2 kilogram avocado’s per jaar. De populariteit van avocado blijft in Nederland en internationaal echter toenemen. In verband met deze stijgende internationale vraag en, de als gevolg daarvan, toegenomen prijzen is de Mexicaanse consumptie de afgelopen jaren stabiel gebleven. Waar avocado bestemd voor de export met name uit de deelstaten Michoacán en Jalisco afkomstig is, bedienen de deelstaten Estado de Mexico, Nayarit en Morelos voornamelijk de binnenlandse markt.

Internationale handel
Winstmarges voor export naar de Verenigde Staten zijn doorgaans meer dan 50 procent hoger dan bij verkoop op de binnenlandse markt. Zoals gezegd kunnen alleen telers uit de deelstaat Michoacán avocado naar de Verenigde Staten exporteren. In het oogstseizoen 2020/2021 exporteerde de deelstaat Michoacán echter ook 22 procent meer avocado naar andere buitenlandse markten. Canada, Japan en Spanje waren de belangrijkste exportbestemmingen.

De internationale vraag naar Mexicaanse avocado's blijft toenemen en ook telers zonder toegang tot de Amerikaanse markt zijn op zoek naar internationale markten. Telers uit de deelstaat Jalisco exporteerden in seizoen 2020/2021 26 procent meer avocado (volume) dan het voorgaande seizoen. De bestemmingen waren voornamelijk Japan, Canada, Frankrijk en Spanje.

Nederland is de tweede importeur van avocado’s ter wereld en daarnaast de grootste niet-producerende exporteur van avocado. Peru was in 2020 de grootste avocadoleverancier voor Nederland. Chili was de tweede leverancier. Opkomende landen in de avocado-export naar Nederland zijn onder andere Colombia en Kenia. Kenia en Mexico waren in 2020 elk goed voor 7% van de in Nederland ingevoerde avocado.

Onderzoek
De groeiende Mexicaanse avocadoproductie heeft haar invloed op het landschap en het milieu. Momenteel is het landbouwteam van de Nederlandse ambassade bezig met de voorbereidingen voor een onderzoek naar de milieu-impact van de avocadoproductie en -handel tussen Mexico en Europa. Zodra het onderzoek is afgerond zullen de resultaten worden gepubliceerd.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven