Pierre Hagenaars: “In-house training in onze showroom voorziet in behoefte AGF-klanten”

Nieuwe, zelfontwikkelde machine Het Packhuys ponst kartonnen verpakkingen

Tholen - In 2014 startte Pierre Hagenaars met Het Packhuys. Zeven jaar later is hij veertien collega’s, een nieuw pand in Halsteren en een uitgebreid assortiment aan topseal-, flowpack-, doseer- en sleevemachines rijker. Een nieuwe mijlpaal is The Fusion, een nieuwe machine voor het snel en simpel verpakken van o.a. fruit in karton, die het bedrijf uit Halsteren samen met partner Janssen Technical Solutions (JTS) heeft ontwikkeld. Tijdens de Open Huysdagen van 8 tot en met 19 november wordt de nieuwe machine in-house gedemonstreerd.

"We hebben de tijd mee gehad", blikt Pierre terug op de eerste jaren. "Samen met het team van collega’s hebben we afgelopen jaren veel mooie projecten mogen uitleveren bij onze klanten. We zijn ons, samen met partner Janssen Technical Solutions, ook steeds meer gaan specialiseren in het leveren van complete lijnen, denk hierbij aan ontnesten, transporteren, afvullen, sealen en dozen/kistentransport. Hieruit is ook de wens om een eigen machine te bouwen voortgekomen, mede door de discussie rondom plasticreductie, die de afgelopen jaren op gang is gekomen. En wat je ook van deze discussie vindt, hiermee is de vraag naar andersoortige verpakkingsmaterialen in een stroomversnelling terechtgekomen. En gezien de nieuwe regelgeving voor het plasticvrij verpakken die nu onder meer in Frankrijk en Spanje op stapel staat, zal dat de komende jaren ook niet minder worden."

"Neem bijvoorbeeld de verpakking voor appelen. Daarbij zijn sleeves niet meer weg te denken uit het hedendaagse AGF-schap, en hier hebben we, tot op de dag van vandaag, met plezier aan bij mogen dragen met onze Keymac sleevers. Maar het sleeven van appelen is nog niet zo eenvoudig met de afwijkende maten van het product. Voor elke maat appel is er weer een andere maat sleeve nodig, de Keymac machine is hier dan wel eenvoudig op aan te passen, maar toch zijn we naar alternatieve verpakkingssoorten op zoek gegaan naast onze Keymac sleever. Wij zijn daarom een eigen machine gaan ontwikkelen, waarbij de flappen van de kartonnen schaaltjes aan elkaar vast worden geponst. Het karton wordt zo als het ware vastgeritst, zonder dat we lijm gebruiken", vertelt de eigenaar van Het Packhuys.

"Aanvullend kan de machine ook een foodtainer met flappen plooien en sluiten middels een etiket. The Fusion is dus geschikt voor 2 verpakkingssoorten! De eerste interesse komt uit de appel- en exotensector, maar de machine biedt ook interessante mogelijkheden voor het verpakken van ronde producten als citrus, kiwi’s, tomaten en steenfruit. Ook voor andersoortig, kleiner, product wat in een hoge schaal zit, zijn er mogelijkheden, dit door de flappen van de schaal 90 graden te plooien en deze aan elkaar vast te ritsen of te sluiten middels het aanbrengen van een etiket."

Het Packhuys richt zich bij de verkoop van de nieuwe machine hoofdzakelijk op de Nederlandse en Belgische markt. "Maar als er interesse komt vanuit het buitenland, gaan we dat uiteraard niet uit de weg en gaan we op zoek naar een goede distributeur. Een goede service is namelijk te allen tijde ons uitgangspunt. We willen lokaal onze service kunnen bieden. Ik denk dat dit ook de belangrijkste reden is waarom we de afgelopen jaren zo hard zijn gegroeid. Daar kun je namelijk echt het onderscheid mee maken. Ook voor The Fusion geldt daarom ‘made in Holland and service from Holland."

"Nu is het niet zo dat de machine veel onderhoud vergt, want het is een echte robuuste machine, die zo modulair mogelijk is gebouwd en dus redelijk snel is op te bouwen. We streven ernaar om de levertijd te beperken van zes tot acht weken. Stand-alone is The Fusion zo’n drie meter lang, maar hij kan ook gecombineerd worden met een aanvoersysteem, zoals machines voor het ontstapelen en automatisch vullen van de schalen. Voor het karton hebben we hiervoor een goede samenwerking met Karpack, zo hebben ze ons voorzien van de benodigde schalen voor het uitgebreid testen van de machine, en hetzelfde geldt met Codipack voor het etiketteersysteem welke in de machine is geïntegreerd."

Tijdens de Open Huysdagen van 8 t/m 19 november is het prototype van The Fusion voor het eerst aan het werk te zien. "Maar we demonstreren meer interessante noviteiten, denk aan de Europese introductie van de nieuwe topsealmachine Evolution-S en de Rotofill carrouselmachine, beide van onze leverancier Packaging Automation. Ook presenteren we twee complete lijnen voor het verpakken van druiven, en voor het doseren, verpakken en sleeven van maaltijden. Daarnaast ook nog onze flowpackmachines van Redpack. Al met al is er alle gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje onze laatste verpakkingsinnovaties te bekijken."

"Natuurlijk kunnen geïnteresseerden de nieuwe machine in onze showroom aan het werk zien, maar de achterliggende tijd gebruiken we onze showroom ook steeds meer om operators te trainen. Met name AGF-bedrijven maken hier veel gebruik van. Zij hebben nu eenmaal te maken met seizoenen en veel nieuwe mensen en dan is het fijn om een gedegen opleiding van de machines te krijgen. Het voordeel is dat je tijdens de training ook fouten mag maken. Daar is in de productie nu eenmaal vaak geen tijd voor", besluit Pierre.

Interesse om naar de Open Huys dagen te komen? Aanmelden is mogelijk via www.openhuysdagen.com/  of stuur een mail naar openhuys@het-packhuys.com

Voor meer informatie:
Pierre Hagenaars
Het Packhuys
pierre@het-packhuys.com

 

 

Martien Janssen
Janssen Technical Solutions
martien@j-ts.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven