Geoffrey Mazuy, Jurassic Fruit:

"Bij onze klanten zijn mango's veruit het populairst"

Het familiebedrijf Jurassic Fruit uit het Duitse Essen is een onlineshop gespecialiseerd in de verkoop van exotisch fruit. Bedrijfsleider Geoffrey Mazuy deelde ons mee welke fruitsoorten dit seizoen het populairst zijn en waar het bedrijf bij de keuze van haar aanbod op let.


Sonja Grotkasten en Geoffrey Mazuy. Foto: Jurassic Fruit

Welke exotische fruitsoorten horen tot de populairste producten?
Bij onze klanten zijn mango's veruit het populairst. We bieden ze het hele jaar door aan en leveren ze gemiddeld drie tot vijf dagen na de oogst. Als men de avocado ook als fruit ziet (botanisch gezien is het een vrucht van de avocadoboom), dan is ze naast de papaja en de cherimoya één van de populairste.

Wie zijn jullie afnemers?
We verkopen niet aan supermarkten. We hebben circa twintig klanten in de detailhandel, daar richten wij momenteel onze grootste aandacht op. Ons zwaartepunt is de uitbreiding van onze onlineshop, via hier leveren we ons fruit direct aan de consumenten. Onze klanten zijn fruitliefhebbers, in het bijzonder exotisch fruit. De meesten van hen zijn ook gezondheidsbewust en hebben gekozen voor een natuurlijke voeding met veel onverwerkte levensmiddelen zoals de natuur ze biedt. Het zijn ook mensen die het milieu, het welbevinden van levende wezens en de directe verbinding met de telers belangrijk vinden.


Foto: Jurassic Fruit

Welke verpakkingen worden er voor de producten gebruikt?
We versturen ons fruit in kartonnen dozen, voorzien van een papieren inleg. Onze noten, dadels en gedroogde vruchten zijn in onze 100% biologisch afbreekbare bio-verpakking verpakt. Ons doel is om binnen enkele jaren volledig plasticvrij te zijn. We hebben nog steeds enkele gevoelige verse producten zoals gesneden rijpe jackfruits of durian (fruitsoorten met een sterke geur), die we vacuüm moeten verpakken en waarvoor we nog geen plasticvrije oplossing hebben.

Hoe loopt de verkoop van kiwi's? 
Kiwi's zijn bij onze klanten geen veel gevraagd product. Het meest verbreide ras bij de groene kiwi's, Hayward, komt over het algemeen uit Nieuw-Zeeland wanneer dit ras in Europa geen seizoen heeft (dat wil zeggen Nieuw-Zeelandse kiwi's van juni tot en met november). Bij Jurassic Fruit wachten we liever tot het Europese seizoen van groene kiwi's begint voordat we ze weer aanbieden.


Foto: Jurassic Fruit

Waar komt het fruit vandaan, wie zijn de telers?
Het fruit komt uit vele landen: Thailand, Peru, Mexico, Indonesië, Kameroen of Spanje, om er een paar te noemen. We werken samen met kleine telers (of collectieven van kleine telers zoals in Thailand), die op milieuvriendelijke wijze werken en geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.

Was er vanwege corona of het weer sprake van leveringstekorten of andere problemen?
De gezondheidscrisis had daadwerkelijk in de eerste weken tot aanzienlijke leveringsonderbrekingen geleid, in het bijzonder vanuit Azië, waar veel vluchten geannuleerd werden. Inmiddels heeft de situatie zich hersteld, maar de kosten voor het transport van fruit naar Europa zijn aanzienlijk gestegen. Wat betreft het weer hebben we wel gezien dat het weer aanzienlijke uitwerkingen kan hebben. Maar niet zozeer op het transport, eerder op de oogst en soms ook daarna. Zo was de maand juni in Andalusië dit jaar zeer heet, wat het mangoseizoen naar voren verplaatst heeft en het avocadoseizoen verkort heeft.


Foto: Jurassic Fruit

Waaraan hecht Jurassic Fruit bijzondere waarde bij de producten?
De kwaliteit van de teelt en de kwaliteit van de smaak staan bij de keuze van het aanbod op de eerste plaats. Het is belangrijk dat het fruit onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geteeld wordt, dat wil zeggen wanneer mogelijk biologisch geteeld of onbehandeld. We geven ook de voorkeur aan de aanplanting van polyculturen, zodat het zelden tot problemen komt omdat de akkers niet uit slechts één enkele soort bestaan. We geven ook de voorkeur aan het beheer van oudere bomen, aangezien deze, in het bijzonder bij avocado's, een groter wortelnetwerk hebben en hierdoor veel minder irrigatie nodig hebben dan jongere aanplantingen. Ook de smaakkwaliteit is een belangrijk punt, en om deze te bereiken is het belangrijk de juiste rassen en de juiste grond te kiezen, maar ook dat er goed op gelet wordt dat er op het juiste moment geoogst wordt.

Voor meer informatie:
Geoffrey Mazuy
Coconnect Solutions GmbH
Lützowstr. 28 a
45141 Essen, Duitsland
+49 201 75 89 96 50
willkommen@jurassicfruit.com 
www.jurassicfruit.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven