Spaanse criminele bende ontmanteld die AGF-bedrijven oplichtte

In mei van dit jaar diende een Spaans AGF-bedrijf uit de stad Elche een klacht in voor oplichting. Het bedrijf beweerde dat iemand zich had voorgedaan als een bestaande leverancier van het bedrijf en een e-mail stuurde met de mededeling een openstaand bedrag op een nieuw rekeningnummer te storten. Het gedupeerde bedrijf in kwestie maakte, voordat het zich gewaar werd van het bedrog, € 47.000 over op de rekening die door de oplichters werd aangegeven. Onmiddellijk stortte een team van de Gerechtelijke Politie zich op de zaak. Het onderzoek kreeg de naam Operatie Marfruit.

Na verklaringen te hebben afgenomen van alle betrokkenen en de overgemaakte documentatie te hebben onderzocht, zagen de politiediensten dat het niet om een geïsoleerd geval ging. Ze kwamen tot de conclusie dat ze te maken hadden met een criminele groep die gespecialiseerd was in dit soort oplichting.

De bende slaagde erin de gesprekken die de schuldeiser met haar debiteuren voerde te onderscheppen. Zodra de vervaldatum van een betaling naderde, stuurde de bende een e-mail met een nieuw rekeningnummer via een domein dat erg leek op het daadwerkelijke e-mailadres van de crediteur.

De bankrekeningen die de criminelen aan de debiteurs meedeelden, werden via internet gecreëerd met als enig doel het plegen van deze misdrijven. De houders van deze rekeningen waren mensen die niet op de hoogte waren van het bestaan ervan. De bende eigende zich immers hun identiteit toe om het de politie moeilijk te maken hen te identificeren. Eens de betaling was overgemaakt, sluisde de groep de inkomsten door naar de bankrekening van een van de leden.

De Gerechtelijke Politie zei dat de criminele groep erin was geslaagd om met dezelfde methode meer bedrijven in Spanje om de tuin te leiden. Het totale geïnde bedrag liep op tot meer dan € 560.000.

Er werden twee mensen in Valencia, drie in Moncada en één in Tabernes Blanques gearresteerd. Ze worden beschuldigd van fraude, identiteitsdiefstal en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Met deze operatie heeft politie een bedrag van ruim € 500.000 gerecupereerd, dat momenteel ter beschikking staat van de gerechtelijke diensten.

Bron: elperiodic.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven