Teelt bloedsinaasappelen op Sicilië ernstig beschadigd door noodweer

"Onze gedachten gaan uit naar degenen die schade hebben geleden aan bedrijven en huizen, maar we zijn vooral bedroefd om de mensenlevens die verloren zijn gegaan. Het noodweer heeft het gebied van de bloedsinaasappelen met beschermde geografische aanduiding op Sicilië hard getroffen, maar we hebben op dit moment nog geen volledig zicht op de schade aan de citrusboomgaarden en aan de oogst van dit jaar", zegt Elena Albertini, vicevoorzitster van het Consortium voor de Bescherming van de Bloedsinaasappelen van Sicilië BGA.

Elena Albertini

"We moeten eerst wachten op het einde van deze mediterrane cycloon, ook medicane genoemd, voordat we kunnen beginnen met het opmeten van de schade, maar we kunnen wel al kwijt dat er voor de streek waar de bloedsinaasappelen worden geteeld er behoefte zal zijn aan concrete en onmiddellijke steun van de overheid om alle telers financieel bij te staan. Daarnaast moet er ook voor gezorgd worden dat weersomstandigheden van deze omvang minder impact kunnen hebben door goed beheer van het waternetwerk."

Deze ramp is door velen bestempeld als veel erger dan die van 2018, waarvan de telers trouwens nog altijd de opgebouwde schulden voor de herstelwerken aan het afbetalen zijn.

"Tot een paar dagen vóór de medicane waren we bezig met het opstellen van de prognoses van de oogst die tegen het einde van het jaar van start zou moeten gaan. Het is nog vroeg om precieze uitspraken te doen, maar er is zeker productie verloren gegaan op de percelen die onder water staan", zegt de vicevoorzitster. "De schade zal heel groot zijn. En afgezien van het slechte weer werd er al minder fruit verwacht door een off-year en door de droge zomer. We zijn wel in staat geweest om de hitte grotendeels te overwinnen dankzij dure ingrepen zoals noodirrigaties. En ondanks het feit dat enorme hoeveelheden irrigatiewater als gevolg van de hoge temperaturen (tot boven de 45°C) zijn verdampt, zagen de bloedsinaasappelen er tot een paar dagen geleden nog heel goed uit, van uitstekende kwaliteit en met grote maten."

"In de komende dagen zullen we een beter zicht hebben op de situatie voor de Siciliaanse sinaasappelteelt in zijn geheel en voor de bloedsinaasappelen in het bijzonder. De bloedsinaasappelteelt beslaat een areaal van ongeveer 45.000 hectare in de provincies Catania, Syracuse en Enna. We zullen ook nog moeten zien wat onze plaats is op de internationale markten nu Spanje zo’n 10% minder citrus verwacht en Turkije en Israël ongeveer 20% meer. Verder zullen we rekening moeten houden met de prijsstijgingen van grondstoffen, energie en logistiek, die in ons geval meestal transport over de weg is", legt Albertini uit.

"In het licht van dit weinig bemoedigende scenario hebben we als Consortium de plicht om ons te wenden tot de toeleveringsketen, de supermarktketens en de consument om hen te informeren over het enorme offer dat telers zich getroosten om kwaliteitsvolle sinaasappelen aan te kunnen bieden. We willen hierbij de aandacht vestigen op wat het betekent te kiezen voor een Italiaanse sinaasappel. Het is kiezen voor kwaliteit en voor het voortbestaan van een sector", besluit de vicevoorzitster.

Voor meer informatie:
Elena Albertini
Consorzio di Tutela
Arancia Rossa di Sicilia IGP
Via San Giuseppe la Rena 30/B
95121 Catania (CT) - Italië
+39 (0)95 507681
aranciarossadisicilia@gmail.com
www.tutelaaranciarossa.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven