Zespri reduceert licentie-uitgifte voor SunGold

De overvloedige beschikbaarheid van SunGold-kiwi's heeft ertoe geleid dat Zespri het aantal licenties dat zij in maart voor dit ras zal uitgeven heeft verlaagd. De afgelopen jaren verstrekte het bedrijf licenties voor de teelt van SunGold op zo'n 700 hectare, maar Zespri-CEO Dan Mathieson heeft laten weten dat de vraag naar het fruit het aanbod voor moet blijven en dat er daarom volgend jaar slechts 350 hectare beschikbaar zullen zijn. 

Hij stelde dat de snelle groei van de opbrengsten per hectare en de grenssluitingen als gevolg van de Covid-19-pandemie tot een tekort aan arbeidskrachten hebben geleid voor de verwerking van de kiwi-oogst. Mathieson voegde eraan toe dat al het fruit zal worden afgezet en dat er op de middellange tot lange termijn een sterke wereldwijde vraag wordt verwacht.  

Zespri zal volgend jaar geen enkele licentie voor de teelt van biologische gele kiwi's uitgeven aangezien zij over voldoende volumes beschikt om in de vraag te voorzien dankzij een aantal conventionele telers dat is omgeschakeld naar bio. De organisatie rekent tot 2026 op een jaarlijkse licentie-uitgifte voor ongeveer 350 tot 700 hectare. 

De sector heeft 20.000 werknemers per jaar nodig voor het oogsten, verladen en vermarkten van het fruit. Mathieson vertelde dat ongeveer de helft van het werknemersbestand uit Nieuw-Zeelanders bestaat en dat de sector zich inspant om lokaal arbeidskrachten te werven. 

Bron: rnz.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven