30% minder Egyptisch citrus beschikbaar

Egyptische citrusexporteurs maken zich op voor de drukke periode in aanloop naar de Kerstdagen. Het seizoen van Navelsinaasappelen zal over iets minder dan twee weken van start gaan en klanten ontvangen hun containers graag voor aanvang van het feestseizoen. De beschikbare aantallen zijn dit seizoen beduidend lager, maar desondanks zal Egypte in staat zijn om haar nummer één-positie als grootste citrusexporteur in termen van aantallen te behouden. 

"Het Egyptische citrusseizoen is al voorzichtig begonnen met de oogst van de eerste grapefruit," zegt Abdullah Tharwat, business developmentmanager bij Pyramids. "Momenteel exporteren we grapefruit, waarvan de aantallen in Egypte niet zo groot zijn, zeker niet in vergelijking tot Navels en Valencia's. De vraag naar grapefruit is echter vrij sterk. Officieel zal het Egyptische citrusseizoen echter pas 15 november van start gaan met de eerste Navelsinaasappelen. Hierna volgt een sprint tot aan de Kerstdagen, aangezien exporteurs maar 25 dagen tot Kerst hebben om al hun activiteiten te plannen en het fruit tijdig naar de havens van bestemming te verladen."

Tharwat legt uit dat wanneer teveel containers het tijdvak voor Kerst missen dit gevolgen heeft voor de prijzen zodra de markt weer opstart. "Vrijwel ieder jaar komt het voor dat containers hun bestemming niet op tijd bereiken. Zodra de markt na Kerst weer opent, is er dus teveel fruit in omloop. Dit leidt gedurende een periode van ongeveer twee weken tot lagere prijzen. Het aantal containers dat hun bestemming niet op tijd heeft bereikt is hiervoor bepalend. Het Valencia-seizoen zal eind januari aanvangen, afhankelijk van de kleuring en Brixwaarde van het fruit."

Tharwat stelt dat, hoewel de aantallen dit seizoen fors lager uit zullen vallen, Egypte haar positie als grootste exporteur zal kunnen behouden. "De weersomstandigheden in Egypte hebben dit jaar absoluut hun weerslag gehad op de Egyptische citrusoogst. We verwachten dat de opbrengsten zo'n 30% lager uit zullen vallen dan vorig seizoen. Daarnaast zal er een tekort zijn aan kleinere maten Valencia's, 72-80-88, en zullen er meer grotere maten, 40-48-56-64, beschikbaar zijn. Ondanks de lagere aantallen verwacht ik dat Egypte haar nummer één-positie als grootste citrusexporteur in termen van volumes zal behouden. Jonge boomgaarden zullen in de toekomst zorgen voor een productietoename van 1,2 mln ton. Bovendien hebben veel landen met name avocado- en blauwe bessenboomgaarden geïnvesteerd, omdat zij verwachten dat de vraag naar de twee fruitcategorieën de komende tien jaar verder zal toenemen."

"Wanneer de aantallen 30% lager uitvallen, zou je verwachten dat de prijzen stijgen. Dit is dit seizoen echter niet het geval. De gemiddelde prijzen van de sinaasappelen variëren tussen de €21,61 en €24,21 en komen dus in de buurt van de prijzen bij aanvang van vorig seizoen. Helaas zijn de overige kosten toegenomen, waaronder de kosten voor verpakkingsmaterialen en transport," zegt Tharwat tot slot. 

Voor meer informatie: 
Abdullah Tharwat
Pyramids Agricultural Investment Co.
+201005027256
Abdallah@pyramids-agriculture.com 
www.pyramids-agriculture.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven