De landbouwexport naar Japan loopt door de Covid-pandemie een deuk op. Dat is van tijdelijke aard, verwacht Denise Lutz, de nieuwe landbouwraad op de Nederlandse ambassade in Tokio, in een interview op Agroberichten Buitenland. “De ontwikkelingen in de Japanse agrofoodsector, bijvoorbeeld op het terrein van automatisering en robotisering, trekken veel belangstelling. Kennisdeling tussen Japan en Nederland biedt beide landen perspectief.”
Lutz wijst erop dat de Japanse landbouw vergrijst en dat het aantal boeren snel afneemt en ook het landbouwareaal krimpt. De Japanse overheid maakt zich volgens haar zorgen over de zelfvoorzienings-graad op het gebied van voeding. “Om die reden is er in dit land een enorme drive om de productiviteit te verhogen en de arbeidskosten te verlagen. Er is veel interesse in mechanisering en robotisering. De Japanse overheid stimuleert de modernisering van de agrarische sector, onder andere met subsidies. Ook grote techbedrijven zoals Denso, de grootste leverancier van auto-onderdelen in Japan, zien kansen in de voedselsector en leggen zich toe op de ontwikkeling van smarttech-oplossingen.”
De tomatenoogstrobot van het Japanse inaho is momenteel actief in Tomatoworld. Lees en bekijk er hier op GroentenNieuws meer over.
Agrotechnologie
Naast bijvoorbeeld varkens- en kalfsvlees, kaas, paprika’s en bloembollen exporteren Nederlandse bedrijven agrotechnologie naar Japan. Voorbeeld is Lely dat inmiddels honderden melkrobots heeft geleverd aan Japanse melkveebedrijven. “De zuivel is een sector die open staat voor innovaties. Dat geldt trouwens ook voor de bedekte tuinbouw. Juist in die sectoren liggen volgens mij kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.”
Op 26 november 2021 van 8.00 tot 9.30 uur houdt de landbouwafdeling op de Nederlandse ambassade een webinar over duurzame bedekte teelten.