Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In veel clementineboomgaarden van Agrucorse wordt al geteeld zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen

De Corsicaanse clementine-oogst is vorige week begonnen. Volgens Marina Girard, boomgaardtechnicus en biodiversiteitsmanager voor de groep Terre d'Agrumes - Agrucorse, ziet de oogst er goed uit. “De percelen zijn relatief goed gevuld. We verwachten een situatie te krijgen die vergelijkbaar is met die van vorig jaar en die vrij positief was.”

Agrucorse heeft zich de laatste jaren steeds meer gespecialiseerd op het gebied van biologisch telen. De totale oppervlakte van de boomgaarden van de groep bedraagt ongeveer 310 hectare. Dit jaar zijn 102 van deze hectaren biologisch of in omschakeling. Het organische areaal groeit nog steeds.

Agro-ecologie
Op het gebied van conventionele clementineboomgaarden heeft de groep op een kleine 50 hectare enkel agro-ecologische teeltmethoden toegepast, teeltmethoden waarbij geen chemische insecticiden worden gebruikt. “We zien dit als een derde weg tussen op biologische wijze en op conventionele wijze telen. De telers die zich op deze weg begeven, gebruiken enkel biologische producten, en doen dit jaarrond. Aangezien deze producten milder zijn dan chemische insecticiden, moeten ze preciezer worden toegepast. De producten moeten altijd op het juiste moment worden toegepast.”

Hoewel de agro-ecologische manier van werken de telers meer tijd en moeite kosten, zijn zij degenen die er bewust voor hebben gekozen om deze manier van werken toe te passen. “Onze telers zijn zich er terdege van bewust dat 'Biologische landbouw' een belangrijk thema is. Degenen die deze techniek volgen, doen dit meestal in een deel van hun boomgaarden. Op deze manier kunnen we de agro-ecologische werkwijze testen in verschillende gebieden en bij verschillende telers. Hoewel ons teeltgebied vrij klein is, veranderen de microklimaten van de ene regio naar de andere,” legt Marina uit.

Dagelijks nieuwe uitdagingen
Een nieuwe manier van werken brengt altijd ook nieuwe uitdagingen met zich mee. “Onlangs is het duivelsvirus op Corsica opgedoken, dus nu moeten we dit proberen te bestrijden zonder chemische producten te gebruiken. In die zin worden we elke dag met nieuwe dingen geconfronteerd.”

Agrucorse heeft vorig jaar voor het eerst op enkele hectaren grond agro-ecologie toegepast. Dit jaar is het aantal hectaren – waarop agro-ecologie wordt toegepast – uitgebreid. “Onze telers merkten dat het een teeltsysteem was dat haalbaar was en dat bij hen paste. Op deze manier telen doet bovendien iets met het collectieve bewustzijn.” Een hieraan verwant onderwerp is het bevorderen van biodiversiteit. “We hebben proeven en tests opgezet en hulpmiddelen ingezet die in lijn zijn met de agro-ecologische manier van werken.”

Partnerschappen met meerdere distributeurs
In samenwerking met verschillende distributeurs wordt de agro-ecologische manier van telen ook in de schappen van de supermarkten gepromoot. “Op de verpakking van de clementines zal te lezen zijn dat de producten zijn geteeld zonder chemische insecticiden, zodat ze ook op deze wijze onder de consumenten kunnen worden gepromoot.”

Voor meer informatie:
Marina Girard
Terre d’agrumes – Agrucorse
m.girard@agrucorse.com
www.agrucorse.com