Vincent Guérin, ANPP:

"Alle appelmaten moeten goede prijzen krijgen om uit de kosten te komen"

Het appelseizoen is in Frankrijk in volle gang en verloopt over het algemeen goed. “De oogst vindt plaats in goede en soms zelfs zeer goede weersomstandigheden. De opbrengsten van de Franse oogst zijn momenteel in lijn met wat we hadden verwacht en hadden aangekondigd toen we aan het seizoen begonnen. De kwaliteit van het fruit is goed en de kleur van het fruit is zelfs uitstekend. Volgens diverse fruitverwerkingsstations is de opslagcapaciteit ook redelijk goed. Wel is het zo dat de kleine maten domineren, vooral de maten van het Gala-ras vallen klein uit”, legt Vincent Guérin van ANPP uit.

Tot nu toe (redelijk) goede prijzen
Op de Franse markt verloopt de appelafzet zoals gebruikelijk met een groeiende consumptie. “De afzet verloopt goed, ondanks het feit dat de appelprijzen niet volledig gestabiliseerd zijn door de toenemende vraag en het groter wordende aanbod. Ondanks een aantal overdreven agressieve promotieacties waar we niet blij mee zijn, zijn de prijzen momenteel over het algemeen (redelijk) goed te noemen. We hebben niet meer te maken gehad met een prijsdaling zoals dat aan het begin van het seizoen met het groter wordende aanbod nog wel het geval was. Toch moeten de telers voor de hele reeks maten redelijke tot goede prijzen zien te krijgen om uit de kosten te kunnen komen. Net als vorig jaar is de appelopbrengst immers maar klein.”

Goede exportactiviteiten
Hoewel de afzet een week later is begonnen, zien de exportactiviteiten er vrijwel hetzelfde uit als die van vorig jaar. “We bevinden ons momenteel nog in de observatiefase, maar de activiteiten op zowel de Scandinavische, de Britse als de Spaanse markten verlopen erg goed. De oogst in Polen vindt later plaats dan de onze en de eerste appelen komen net op de markt. Er is dus voldoende aanbod, maar op dit moment is het nog moeilijk in te schatten hoe groot het aanbod zal zijn. 

De concurrentie blijft hetzelfde patroon volgen als voorgaande jaren. Polen, Italië en Turkije zijn landen die hun export nog aan het ontwikkelen zijn. De markten van derde landen zijn zeer competitief met een toenemend aantal herkomsten. De handel in deze landen wordt echter op dit moment verstoord door logistieke problemen, stijgende kosten, beschikbaarheidsproblemen en doorgangsproblemen met betrekking tot de zeevracht.” 

Peren: solide prijzen die verliezen niet weten te compenseren
Voor het perenseizoen is de situatie gezien de zeer kleine oogstopbrengsten veel complexer. "Het zomerperenseizoen, waarin we de William-peer afzetten, is bijna voorbij. Zoals aan het begin is aangekondigd, hadden we in de zomer te maken met een extreem slecht perenseizoen. We beginnen nu aan het herfstperenseizoen met de Conference- en de Comice-peer. Hoewel er in het herfstseizoen sprake zal zijn van minder tekorten op de markt dan in het zomerseizoen, zijn die tekorten nog steeds groot. Gezien de goede vraag vanuit de Franse retail en het beperkte aanbod is de markt stevig met solide prijzen. Deze prijzen zullen echter niet goed genoeg zijn om de verliezen van de telers te compenseren."

Voor meer informatie:
Vincent Guérin
Association Nationale Pommes Poires
7 rue Biscornet - 75012 Parijs, Frankrijk
+33 (0) 1 53 10 27 80
v.guerin@pommespoires.fr    
contact@lapomme.org  
www.lapomme.org    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven