Bepaalde groenten kosten meer dan vlees

Groenteprijzen schieten omhoog in China

Een combinatie van factoren, waaronder beschadigde gewassen door de zware regenval van een paar weken geleden in de belangrijkste Chinese teeltgebieden en de stijging van de productiekosten in de glastuinbouw door hoge steenkoolprijzen, hebben ertoe geleid dat de groenteprijzen op de Chinese groothandelsmarkten met 28% zijn gestegen in de afgelopen vier weken. Momenteel liggen ze op het hoogste niveau sinds februari, zo blijkt uit de meest recente gegevens van het Chinese ministerie van Handel. Sommige groenten zijn zelfs duurder dan vlees.

Bloemkool en broccoli behoren tot de groenten die het meest in prijs zijn gestegen (+50%), maar spinazie is de afgelopen vier weken zelfs 157% duurder geworden. Op de Xinfadi-groothandelsmarkt in Peking kostte een zak sla of spinazie van een halve kilo vorige week woensdag 8 yuan (€ 1,05). Dezelfde hoeveelheid kip of varkensvlees kostte amper meer (respectievelijk € 0,95-1,35 en € 1,05-1,40), zo meldt Bloomberg.

Bepaalde kruiden zijn evenwel nog duurder. "Koriander kost nu 17,8 yuan (€ 2,40) per halve kilo", zo citeert Reuters een commentaar op social media van een consument in de oostelijke provincie Anhui.

De prijsstijging is zo sterk dat het Chinese ministerie van Landbouw vorige week beloofde hard op te treden tegen het hamsteren van groenten en te zorgen voor een stabiele aanvoer. Veel consumenten klagen immers over de stijgende prijzen en laten weten dat ze het zich niet langer kunnen veroorloven om groenten te eten.

Economen verwachten anderzijds dat de inflatie een tijdelijk fenomeen is. Toch is het goed mogelijk dat de prijzen nog enkele maanden hoog zullen blijven tot het Chinese Nieuwjaar op 1 februari 2022. Pas dan zal de vraag waarschijnlijk beginnen af te nemen. Hogere prijzen voor groenten kunnen echter een breder inflatieprobleem inluiden, want diervoer is vaak op groenten gebaseerd.

Bron: eleconomista.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven