Kakuzi is baanbrekend in de export van Keniaanse avocado’s

De teelt van kwaliteitsavocado's begint vaste voet aan grond te krijgen in Afrika bezuiden de Sahara. Kenia neemt daarbij het voortouw.

Kakuzi is de grootste teler van kwaliteitsavocado’s in Kenia. Kakuzi, dat ook is genoteerd op de Keniaanse beurs NSE (Nairobi Securities Exchange), legt zich toe op de teelt, verwerking en afzet van avocado's, blauwe bessen, macadamia, thee, vlees en hout.

Het bedrijf streeft steeds naar duurzame teeltmethodes. Sinds 1996 teelt Kakuzi avocado’s die worden verwerkt en verpakt in eigen pakhuizen die voldoen aan de internationale standaarden en richtlijnen. Momenteel teelt Kakuzi avocado’s op meer dan 900 hectare en de komende jaren wordt het areaal nog verder uitgebreid.

De avocadoboomgaarden van Kakuzi bevinden zich in Makuyu (Murang'a County), waar het gematigde klimaat perfect geschikt is voor de teelt van avocado’s. Kakuzi garandeert volledige controle over de gehele toeleveringsketen, met volledige traceerbaarheid van het product, van zaailing tot verkooppunt.

Het bedrijf teelt, verpakt en exporteert een verscheidenheid aan greenskins en andere rassen. "Onze volledige avocadoteelt is GlobalGAP, GRASP en SMETA-gecertificeerd en ons pakhuis heeft het FSSC 22000-certificaat", zegt Jonathan Kipruto (op foto), assistent-directeur en verantwoordelijke Teelt bij Kakuzi.

Kakuzi past effectieve strategieën toe voor het beheer van het bladerdakbeheer van de volwassen bomen. Die moeten helpen om de impact van de afwisseling tussen een on- en een off-year zoveel mogelijk te reduceren.

Kakuzi verwacht volgend jaar ook de eerste avocado’s te oogsten in een gebied dat nog maar recent is ontwikkeld en er zijn plannen om een perceel waar voorheen ananas werd geteeld aan te planten met avocado.

Als onderdeel van haar gemeenschapsontwikkelingsproject heeft Kakuzi een programma voor kleine avocadotelers opgezet. Meer dan 3.000 kleine telers uit de (brede) omgeving genieten van de voordelen van het programma. Het programma omvat opleidingen in de nieuwste teeltmethoden en best practices, inclusief het testen van de rijpheid van het fruit. Toegang tot deze informatie zorgt voor betere gemiddelde opbrengsten en dus hogere inkomsten voor de kleine telers.

Momenteel exporteert Kakuzi Hass (85%) en Pinkerton (15%) avocado’s. Een aanzienlijk deel daarvan komt terecht op de Europese markt. De Keniaanse overheid levert ondertussen inspanningen om toegang te krijgen tot meer lokale en wereldwijde markten voor de groeiende volumes kwaliteitsfruit.

Voor meer informatie:
Jonathan Kipruto
Kakuzi
jkipruto@kakuzi.co.ke
www.kakuzi.co.ke


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven