"Schaarste aan walnoten rond Kerst is gezien de omstandigheden niet uit te sluiten"

Sinds circa drie weken wordt in Californië, 's wereld grootste walnotenteeltgebied, ijverig geoogst. Maar pas nadat de walnoten gedroogd zijn worden ze naar Europa verscheept. En juist de verscheping is in tijden van corona bijzonder lastig, weet Jens Borchert, mededirecteur van Palm Nuts & More. Het in Buchholz gevestigde bedrijf vertegenwoordigt onder andere de Californische Mariani Nut Company op de Duitse markt. 

Momenteel is de marktsituatie volgens Jens eerder "slepend" te noemen. "De productinkoop is nauwelijks te plannen, omdat we niet weten of en welk volume er verladen wordt. Vanwege corona zijn er nog steeds te weinig scheepsdiensten, waardoor de vaarplannen doorlopend veranderd worden." Daarnaast heeft men te kampen met verhoogde en tendentieel schommelende vrachttarieven: voor de corona-uitbraak lagen de containerkosten op circa 2.500 Amerikaanse dollar, momenteel schommelen ze rond de 3.500 Amerikaanse dollar per enkele container.


Een blik op de Californische walnotenteelt / Foto: Palm Nuts & More

Productschaarste rond kerst
Desalniettemin lijkt de oogst in het teeltgebied van Californië zich zeer goed te ontwikkelen. Jens: "Er worden overwegend goede kwaliteiten en mooie, lichte kernen verwacht. Afgelopen week viel er wat regen in Californië, dit had echter nauwelijks effect op de oogst van de noten." Passend bij de verzwaarde omstandigheden inzake logistiek en zeevracht moet men echter op vertragingen en tekorten rekenen. "Vanaf december zal de Californische oogst succesvol arriveren, een productschaarste rond Kerst valt dit jaar echter niet uit te sluiten."


Joachim Alkewitz, Bernd Hofmeister en Jens Borchert tijdens de Fruit Logistica 2020. Het team van Palm Nuts & More zal ook bij de volgende editie aanwezig zijn. 

Tot dan worden er walnoten uit Australië evenals uit Chili verhandeld. Aanvullend komen daar nog partijen uit Oost-Europa en Frankrijk bij. "In de Duitse handel geeft men van oudsher de voorkeur aan Californische walnoten gevolgd door walnoten uit Chili evenals uit Australië. Daarna volgt dan Frankrijk", licht Jens toe. "In de loop der jaren heeft men de verkoopperiode van Californische walnoten geleidelijk aan naar achteren kunnen verlengen."


Walnoten in de dop worden momenteel met tonnen tegelijk geoogst
Foto: Palm Nuts & More

Gebrek aan water kenmerkt mondiale notenteelt
De handel in walnoten in de dop neemt tendentieel eerder af, ten gunste van gepelde walnoten. "Verder is een gebrek aan water, niet alleen in Californië, maar ook op andere plaatsen, nog steeds een gevoelig onderwerp in de notenbranche. Deze algemene ontwikkeling zal ons ook in de komende jaren begeleiden", besluit Jens.

Voor meer informatie:
Joachim Alkewitz & Jens Borchert 
PALM Nuts & More Nuss und Trockenfrucht GmbH & Co. KG
Lindenstrasse 17
D-21244 Buchholz/N., Duitsland
+49 4181 9091 14
jborchert@palm-nutsandmore.de  
www.palm-nutsandmore.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven