'Terre de Progrès'

Lidl Frankrijk biedt 4 nieuwe aardappelproducten uit de regeneratieve landbouw

Lidl Frankrijk biedt sinds 25 oktober 2021 in 1.570 supermarkten aardappelen aan die geteeld zijn met behulp van de teeltmethoden die binnen de regeneratieve landbouw worden gehanteerd. Onder de naam 'Terre de Progrès' zullen in de verschillende supermarkten 4 nieuwe aardappelproducten worden verkocht. In elke supermarkt kunnen consumenten zo 1 tot 2 van deze producten vinden en telers die zich bezighouden met regeneratieve landbouw steunen.

Goed zorgen voor de gronden is van essentieel belang om de kwaliteit van de producten te beschermen. In het kader hiervan maakt Lidl sinds 2019 deel uit van het collectief 'Living Soils' dat zich tot doel heeft gesteld om bij consumenten een landbouw te promoten die de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit herstelt: regeneratieve landbouw.

Het succes van dit doel hangt af van en is gebaseerd op een gezamenlijk initiatief van alle belanghebbenden binnen de waardeketen Van Boer tot Bord: de boer, de teler met het agro-industriële bedrijf, de distributeur via de wetenschapper, de publieke beslisser, de investeerder en de landbouwdeskundige. In het kader van dit project werkt Lidl samen met 8 telers, die allemaal pioniers zijn op het gebied van deze milieuvriendelijkere teeltmethoden, en met 3 grote aardappelleveranciers: Terrea, Parmentine en Pom'Alliance. Deze bevinden zich in de volgende 4 regio's: Loiret, Normandië, Hauts-de-France en Champagne.

Wat is regeneratieve landbouw precies?
Bij regeneratieve landbouw wordt een reeks landbouwmethoden gehanteerd die gericht is op de bescherming van de grond, behoud van de bodem. Bodembehoud is heel belangrijk omdat zo de erosie kan worden beperkt en de vruchtbaarheid en biodiversiteit kan worden verbeterd. Daarnaast is bodembehoud een sleutelelement in de strijd tegen klimaatverandering, aangezien bodems dan echte koolstofputten worden.

Productiviteit combineren met ecologie
Door de bodem het hele jaar door te bedekken en de gewassen te diversifiëren, helpt regeneratieve landbouw de bodems gezond te houden, te regenereren en verarming van de grondstoffen te voorkomen. Dankzij deze verantwoorde werkwijze wordt de productiviteit op peil gehouden en de kwaliteit van de teelt verbeterd. Regeneratieve landbouw weet zo productiviteit met ecologie te combineren.

Het programma van 'Living Soils', geïnitieerd door de Earthworm Foundation in 2018, heeft tot doel de overgang naar regeneratieve landbouw te helpen versnellen. 'Living Soils' brengt daarom diverse partijen samen in de gebieden waarin ze wonen en/of waarin ze opereren, om op een pragmatische en realistische wijze te kijken naar het thema 'bodems'.

“De samenwerking met Lidl is een mooie kans! Het is de schakel tussen ons, de telers en de consumenten. Door regeneratieve landbouw te bedrijven, zien onze producten er qua uiterlijk minder standaard uit, maar zijn ze op een (veel) ecologische(re) wijze geteeld. Dankzij Lidl worden onze inspanningen gewaardeerd, kunnen consumenten goede producten kiezen en worden onze bodems duurzaam beschermd", vertelt  Alexis Ammeux, agrariër en teler van 'Terre de Progrès'-aardappelen.

"Een lokaal merk zijn, betekent de knowhow van de telers in onze regio's verdedigen en de landbouwwereld steunen bij het tegen de juiste prijzen (blijven) aanbieden van kwaliteitsvoedsel aan consumenten. Op dit moment worden de bodems in mijn ogen overbewerkt, waardoor de toekomst van de voedselzekerheid in gevaar komt. Daarom werken we binnen het collectief 'Sols Vivants' samen om telers te steunen die zich inzetten voor regeneratieve landbouw. Door te werken aan een essentieel product binnen een Franse maaltijd, de aardappel, en door een nieuw 'Terre de Progrès'-assortiment aan te bieden, willen we telers helpen bij de overgang naar regeneratieve landbouw. We steunen ze financieel en tegelijk maken we consumenten bewust van het belang van bodembescherming", vertelt Michel Biero, Executive Sales & Marketing Manager bij Lidl Frankrijk.

Voor meer informatie: 
www.lidl.fr  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven