Peen is een van de belangrijkste wortelgewassen die wereldwijd worden geteeld, met een jaarlijkse productie van 36 miljoen ton. Bij verwerking komt 30% van het product echter op de afvalberg terecht.
Met dit afvalprobleem in het achterhoofd heeft onderzoekster Marta Ramos van de Universiteit van Valladolid een proefschrift geschreven. Onder de vleugels van Juan García Serna zocht ze een oplossing door biomassa te benutten via een bioraffinaderij gebaseerd op de verwerking met subkritisch water. Op deze manier werden uit afval producten verkregen met een hoge toegevoegde waarde.
Bij het verwerken van de groente in de voedingsindustrie worden bijproducten gegenereerd, zowel in de vorm van pulp als sap, die een nieuw leven kunnen krijgen na fractioneringprocessen zoals hydrolyse en ultrafiltratie en na stabilisatieprocessen zoals sproeidrogen of vriesdrogen.
De herwaardering van de pulp is gebaseerd op een proces van hydrothermische extractie. Dit proces maakt gebruik van een waterstroom onder druk met een temperatuur tussen 140°C en 180°C die door een reactor gaat met biomassa, in dit geval wortelpulp. Uit deze reststoffen is het vooral interessant om suikers, hemicelluloses en pectines te extraheren, want dat zijn verbindingen van grote waarde voor de circulaire economie.
Wat kan men met deze verbindingen doen?
Enerzijds kunnen suikers worden omgezet in bio-ethanol via fermentatie met gist. Aan de andere kant zou hemicellulose vanwege zijn elasticiteit kunnen worden hergebruikt voor de productie van biofolie voor de voedingsindustrie. En tot slot bieden pectines meerdere mogelijkheden, zowel in de voedingsindustrie, waar ze worden gebruikt als verdikkings- en geleermiddelen, als in de farmaceutische industrie.
Wortelsapresten bieden ook meerdere opties voor hergebruik. Door middel van ultrafiltratie- en diafiltratieprocessen, die bestaan uit het scheiden van de sapcomponenten door het gebruik van enerzijds membranen en anderzijds water en membranen, worden carotenoïden en suikers teruggewonnen.
Carotenoïden zijn natuurlijke pigmenten met antioxiderende componenten en bieden bescherming tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn er toepassingen in de voedingsmiddelen- en cosmetica-industrie. Suikers kunnen worden gebruikt om melkzuur en, zoals we al zeiden, ethanol te verkrijgen door middel van fermentatieprocessen.
Bron: elespanol.com