Alfons Royo, manager van Royo Fruits (Spanje)

"Het wordt dit seizoen zaak eerst onze trouwste klanten te bedienen met clementines"

De afzet van Spaans citrus komt dit jaar moeizaam op gang. Veel heeft te maken met de grote beschikbaarheid van overzees fruit op de Europese markt. De situatie zou vanaf november echter kunnen keren, maar er worden wel tekorten verwacht in de aanvoer van Clemenules. Ook de eerste Spaanse sinaasappelen doen dan hun intrede.

"Momenteel werken we met clementines van het ras Oronules. De hoeveelheden zijn de gebruikelijke en dat geldt eigenlijk ook voor de andere vroege rassen", zegt Alfons Royo, manager van Royo Fruits, een bedrijf uit de provincie Tarragona dat zich toelegt op de citrusteelt en -afzet.

"De markt is voorlopig behoorlijk kalm. De Europese supermarktketens hebben nog geen haast om van start te gaan met het Spaanse product", zegt de exporteur. Door meerdere logistieke problemen en politieke onrust heeft de aanvoer van Zuid-Afrikaans citrus immers vertraging opgelopen. "Er is zeker een overlap met ons seizoensbegin. Zuid-Afrika is twee weken langer dan normaal op de markt. Maar misschien is dit niet eens een specifiek probleem voor dit jaar, want Zuid-Afrika lijkt het seizoen van de late mandarijnen zoals Orri en Murcott steeds verder uit te breiden. Dat kan omdat de houdbaarheid van die rassen zeer goed is. Toch ziet het er nu naar uit dat de markten stilaan worden opgeruimd. Het overzeese fruit zal niet zo lang meer beschikbaar zijn."

De opbrengst van Clemenules, het meest aangeplante ras in Spanje dat het grootste deel van de volumes van november tot eind december voor zijn rekening neemt, krijgt dit jaar een stevige knauw vanwege plaagdruk (cotonet uit Zuid-Afrika) en slechte weersomstandigheden.

"Over ongeveer 2 weken gaan we van start met de Clemenules. Onze boomgaarden bevinden zich in het zuiden van Tarragona en het noorden van Castellón. Daar zorgt cotonet niet zo erg veel voor problemen, maar in het centrum en het zuiden van Castellón is de plaagdruk wel stevig. Hoe dan ook, door regen en hagel is 40-50% van de Clemenules verloren gaan. Anderzijds zorgt minder fruit aan de bomen wel voor grotere maten”, legt de teler en verkoper uit. "Ook de oogstopbrengst van late rassen zou iets kunnen teruglopen, maar met welk percentage weten we nog niet."

"Het wordt een rustig clementinesjaar. Het wordt zaak eerst onze trouwste klanten te bedienen vanwege de lage beschikbaarheid van fruit. We zullen geen haast hebben om onze volumes van de hand te doen. We zullen geen druk ondervinden. Aangezien er in deze eerste fase geen andere variëteiten dan Clemenules zijn, zullen we te maken hebben met hogere vaste kosten. En de kosten zijn sowieso al aanzienlijk gestegen: van de prijs van verpakkingsmaterialen tot de waanzinnige kosten voor energie en brandstof. Kortom, het fruit kost ons dit jaar tussen de 6 en 8 cent meer. Dat is een niet te onderschatten probleem in een jaar met weinig fruit", vertelt de manager van Royo Fruits.

Wat de sinaasappelen betreft, zijn vorige week de eerste Spaanse Navelina's geoogst. De oogstprognoses zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar. "Het afsluiten van contracten voor sinaasappelen loopt nog moeizamer dan bij clementines, maar tocht lijkt het erop dat vanaf volgende week de beschikbaarheid van Zuid-Afrikaanse sinaasappelen begint af te nemen. Dat betekent dat Spaanse Navelina's stilaan op de markt zullen komen", besluit Alfons Royo.

Voor meer informatie:
Alfons Royo
Royo Fruits SL
+34 655 162 643
royofruits@royofruits.com
www.royofruits.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven