Elea Technologie

Innovatieve productmogelijkheden door gepulseerde elektrische velden

PEF (Pulsed Electric Fields), ook bekend als elektroporatie, is een technologie die wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie om korte, gerichte elektrische pulsen toe te passen op plantaardige en dierlijke cellen. Hierdoor verandert het celmembraan en worden de poriën tijdelijk "geopend".

PEF kan op verschillende gebieden in de levensmiddelensector worden toegepast. Enerzijds heeft het voorzichtig openen van de poriën tot gevolg dat relevante ingrediënten gemakkelijker kunnen worden geëxtraheerd, bijvoorbeeld bij de extractie van sap of olie. Anderzijds kunnen ook ongewenste stoffen gemakkelijker vrijkomen. Een aardappel bijvoorbeeld verliest overtollig water door celdisruptie, waardoor de aardappelstructuur zachter wordt en de verdere verwerking in alle volgende productiestappen positief wordt beïnvloed.

PEF als technisch proces voor de voorbehandeling van grondstoffen is zeer goed ingeburgerd geraakt in de aardappelverwerkende industrie. Chips- en fritesfabrikanten profiteren van hogere productopbrengsten, kostenbesparingen en een verbeterde productkwaliteit. Maar PEF wordt ook steeds meer gebruikt in andere plantaardige verwerkingsprocessen.

Niet alleen in de verwerking, maar ook in het gebruik van het eindproduct brengt PEF veel nieuwe productmogelijkheden. Groenten die normaal gesproken erg stijf zijn, kunnen door de toegenomen flexibiliteit van de groente met totaal nieuwe snitten en vormen worden toegepast. In 2019 maakte PEF het mogelijk voor het bedrijf Elea om 's werelds langste frites te produceren:

Bekijk hier een video over de langste frites.

Het is de moeite waard om de technologie van Pulsed Electric Fields beter te leren kennen. Elea Technology in Duitsland biedt altijd mogelijkheden voor bezoeken of inzichten met in-house webinars, privébezoeken of tijdens hun jaarlijkse PEF Advantage Day, die binnenkort in november weer zal plaatsvinden. Inschrijvingen kan via: elea-technology.com.

Voor meer informatie: elea-technology.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven