"Indiase gember verovert Rusland, EU en VS met concurrerende prijzen"

De aftrap van het Indiase gemberseizoen werd ongeveer anderhalve week geleden gegeven en de vraag is al redelijk goed. Sinds de pandemie is de interesse in gember gestaag toegenomen. Een exporteur geeft aan "dat de prijzen tegenwoordig veel competitiever zijn en beweert dat Indiase gember superieur is aan het Chinese product." 

Lekharaj, directeur van de Indiase gemberexporteur Greenland Fresco, stelt dat de vraag razendsnel is toegenomen. "Het Indiase gemberseizoen is net begonnen, zo rond half oktober, en naar verwachting zal het doorlopen tot april of mei. Met 1,5 à 2 miljoen ton per jaar is India de grootste gemberproducent ter wereld. India neemt 40 à 50% van de totale wereldwijde productie voor zijn rekening en teelt bijna dubbel zoveel gember als China. De kwaliteit van onze gember is overigens beter dan die van China. De vraag naar Indiase gember stijgt razendsnel, zowel in binnen- als buitenland."

Volgens Lekharaj heeft de pandemie een grote invloed gehad op de wereldwijde vraag naar gember. "In India wordt vooral verse gember geconsumeerd. Ongeveer 10-15% van de Indiase gember wordt gedroogd, waarvan het grootste deel wordt geëxporteerd naar verschillende landen. Corona heeft de vraag naar gember over de hele wereld aanzienlijk doen toenemen. Dit komt door de gezondheidsvoordelen van gember, onder meer omdat het wordt beschouwd als immuniteitsversterkend. In de VS, Rusland en Europa wordt een grote toename van de consumptie waargenomen. Indiase gember van hoogwaardige kwaliteit is die markten nu aan het veroveren met zeer concurrerende prijzen."

Greenland Fresco ziet groeimogelijkheden op de Europese, Russische en Noord-Amerikaanse markten. "Een groot deel van de Indiase gember wordt geëxporteerd naar Aziatische en Afrikaanse landen. Indonesië, Bangladesh, Vietnam, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Marokko, Turkije en Egypte zijn de belangrijkste importeurs. Maar we exporteren ook een redelijk goede hoeveelheid naar de VS, Rusland en Europa. Daar ligt nog enorm veel potentieel. Met gerichte inspanningen om de procesbeheersing in de hele toeleveringsketen te verbeteren, moeten we dat potentieel zeker kunnen waarmaken, aangezien Indiase gember alle kwaliteiten heeft om groot te worden in die markten."

Omdat de teelt de afgelopen jaren gestaag is toegenomen, stelt Lekharaj dat de prijzen nu veel concurrerender zijn. "De Indiase gemberopbrengst is dit jaar weer groter dan vorig seizoen. De teelt heeft de afgelopen vijf jaar overigens een exponentiële groei doorgemaakt. De weersomstandigheden zijn dit seizoen gunstig, dus we verwachten een grote oogst. Door de hogere productie dit seizoen zijn de prijzen lager en dat geeft ons op de internationale markten en voordeel ten opzichte van de concurrentie, zoals China, Brazilië en Thailand."

"Greenland Fresco Exports is gevestigd in Karnataka, het centrum van de Indiase gemberteelt. We werken nauw samen met onze telers en streven naar hoge kwaliteitsnormen in de hele keten, want we willen dat onze klanten volledig tevreden zijn. Door onze jarenlange ervaring in de export van verse gember hebben wij reeds meerdere proefzendingen gedaan naar diverse landen. Op dit moment zijn we al begonnen met het aannemen van exportorders uit Aziatische, Afrikaanse en Europese landen voor verschillende maten en verpakkingsformaten", besluit Lekharaj.

Voor meer informatie:
Lekharaj M
Greenland Fresco
+91 8050302656
info@greenlandfresco.com 
www.greenlandfresco.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven