Pol Dendauw, Calsa:

"Totaal geen vraag naar prei, witlofmarkt sinds twee weken aangetrokken"

Tholen - "Er is totaal geen vraag", zo vat Pol Dendouw van de Belgische groentenexporteur Calsa de situatie op de preimarkt kernachtig samen. "Nu is de vraag traditiegetrouw voor Allerheiligen nog wel kalm, maar dit jaar is het nog flauwer dan voorgaande jaren. Prijzen zijn met een niveau tussen de 20 en 25 cent ook extreem laag."

"We komen natuurlijk ook wel uit een jaar dat de prei uitzonderlijk goed was. Er is na vorig jaar jaar dan ook meer aangeplant en de producties liggen per hectare ook nog eens 10-20% hoger. Dat zorgt momenteel voor veel aanbod op de markt", constateert Pol."Duur zal de prei voor medio december ook niet direct worden, maar ik verwacht wel dat de prijzen begin volgende week wat aan zullen trekken. Slechter kan het nauwelijks worden. Kom je medio december, dan gaan afzetlanden als Duitsland en Polen naar het einde van hun productie toe. Nu heeft iedereen zelf prei", aldus de exporteur.

Voor de overige wintergroenten ziet de situatie er volgens de exporteur wel wat rooskleuriger uit. "Op de spruitenmarkt zien we een hele normale markt, prijzen zijn niet extreem laag of hoog, maar de verkoop loopt ook geen storm. De prijs van sluitkool is normaal voor de tijd van het jaar. Een lichtpuntje op de wintergroentenmarkt is momenteel het witloof. Dat is de laatste twee weken een stuk duurder geworden en gaat gemiddeld voor 1,20 tot 1,40 euro voor de klok, dus dat is niet slecht", besluit Pol.

Voor meer informatie:
Pol Dendauw
Calsa 
Roeselaarsestraat 9b
8850 Ardooie, België
+32(0) 51 74 73 74
pol@calsa.be 
www.calsa.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven