Christiaan Koellreuter (Nordgemüse Krogmann)

"Goede aanbodsituatie bij blauwe bessen, Duitse cranberry's worden goed ontvangen"

In de koude tijd van het jaar wordt zachtfruit traditioneel overwegend vanuit het zuidelijk halfrond afgenomen. We spraken met Christiaan Koellreuter (op foto), directeur van Nordgemüse Krogmann, over de actuele aanbodsituatie en de marktontwikkelingen op de langere termijn voor het zachtfruit.

Groot aanbod kenmerkt de blauwe bessenmarkt
Bij de blauwe bessen domineren overwegend Peruaanse producten de Duitse markt. Daarnaast vullen Zuid-Afrikaanse partijen het aanbod aan. Christiaan: "Ongeveer net zoals in Duitsland ging ook het Poolse seizoen dit jaar vroeger ten einde, waardoor we terugkijken op een enigszins hobbelige seizoenswisseling. Inmiddels zien we echter een rijkelijk aanbod, waardoor we in de komende weken op meerdere promoties in de foodretail moeten rekenen."

Tot Kerst domineren de Peruaanse blauwe bessen het aanbod, aansluitend gaat het verder met blauwe bessen uit Chili. "Qua hoeveelheid wordt Chili geleidelijk aan overtroffen door Peru, onder andere omdat Peru duidelijk meer geïnvesteerd heeft in innovatieve rassen en infrastructuur. Inmiddels bieden de Peruanen over het algemeen een vrijwel doorlopend aanbod van het ras Ventura, een uiterst stabiel ras met een rijke oogst", vertelt Christiaan over de tendens op de langere termijn.


Een blik op de verwerking van blauwe bessen

In de Duitse teelt zijn Duke en Bluecrop de belangrijkste rassen. "Vanwege het warme weer kwam circa 65% van de totale Duitse oogst binnen twee weken op de markt. Dat wil zeggen dat we rond eind juli een grote stroom aan Duitse blauwe bessen binnen zeer korte tijd moesten verkopen", schetst Christiaan terugkijkend.

Frambozen: Duitse tunnelframbozen raken langzaam op
Op de frambozenmarkt komt nu langzaam maar zeker het einde van het seizoen dichterbij voor de Duitse frambozen uit tunnelteelt. Hetzelfde geldt voor Poolse importframbozen, aldus Christiaan. "We rekenen tot aan het einde van de maand op de laatste partijen uit Duitse tunnelteelt. Ondertussen is Marokko momenteel met een bovengemiddeld aanbod op de markt vertegenwoordigd, vanwege de hoge nachttemperaturen is de Spaanse oogst eerder bescheiden te noemen."


Regionale cranberry's

Duitse cranberry's: interessante niche in de handel
Het nieuwste stokpaardje in het aanbodspectrum van de Noord-Duitse handelsonderneming zijn verse cranberry's uit Duitse teelt. "Onze leverancier op de Lüneburger Heide zal waarschijnlijk pas deze week kunnen oogsten", zegt Christiaan. Het product is inmiddels uitgegroeid tot een seizoens- en regionaal hoogtepunt binnen de retail. "Het is een zeer veeleisend product, dat hoge eisen stelt aan productie en logistiek."

Duitse cranberry's worden overwegend in schaaltjes van 200 gram aangeboden. Na afsluiting van het Duitse seizoen worden er korte tijd Poolse cranberry's aangeboden, aansluitend gaat het verder met cranberry's van overzee uit Canada.

Desalniettemin heeft men met de Duitse cranberry een "interessante niche" gevonden, niet alleen in Duitsland maar ook in Oostenrijk en Zwitserland. "Afzet en vruchtkwaliteit waren dit jaar zeer goed. Vergeleken bij veenbessen heeft de cranberry een goed shelflife en ze is bovendien veelzijdiger toepasbaar in de keuken. Daarom zie ik wel verder ontwikkelingspotentieel in de nabije toekomst," besluit Christiaan optimistisch.

Voor meer informatie:
Christiaan Koellreuter
Nordgemüse Krogmann GmbH & Co KG
An der Autobahn 50
29690 Buchholz/ Aller, Duitsland
+49 (0) 5071 96 80 00
Info@nordgemuese.de  
www.nordgemuese.de        


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven