Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese supermarkten kopen minder Spaanse Navelina’s en tegen lagere prijzen

De Spaanse telersvereniging La Unió de Llauradors stelt vast dat de grote distributieketens die actief zijn op de Europese markt "op dit moment veel minder Navelina-sinaasappelen kopen dan vorig jaar en tegen een veel lagere prijs dan normaal."

"Momenteel liggen de telersprijzen gemiddeld rond de € 0,15 per kilo, een belachelijk cijfer dat onder de productiekosten ligt en de telers ruïneert. Vorig jaar werd er in deze periode ongeveer het dubbele betaald. Met de stijging van de kosten van elektriciteit, meststoffen of brandstoffen, kan het seizoen van het belangrijkste sinaasappelras in de Valenciaanse Gemeenschap rampzalig uitdraaien als er niet gauw iets verandert."

"We kunnen voor een groot deel met de vinger wijzen naar de massale import van sinaasappelen uit derde landen, voornamelijk uit Zuid-Afrika. De grote Europese distributieketens en importeurs hebben veel sinaasappelen uit Zuid-Afrika opgeslagen, waardoor de afzet van onze sinaasappelen geblokkeerd is", aldus de organisatie.

Op basis van de huidige handelsovereenkomst van de EU met Zuid-Afrika, die sinds juni 2016 van kracht is, maar die dit jaar zal worden herzien, kunnen Zuid-Afrikaanse sinaasappelen de Europese markt betreden van 1 juni tot en met 30 november (voorheen was dit tot 15 oktober). De invoertarieven dalen ook geleidelijk om in 2025 definitief te verdwijnen.

"Deze overeenkomst heeft zeer negatieve gevolgen voor de Valenciaanse, Spaanse en Europese citrussector, zowel vanuit economisch oogpunt (doelstelling van de overeenkomst) als op fytosanitair vlak. De situatie wordt door La Unió in zeven technische rapporten die in Brussel zijn afgeleverd uitvoerig beschreven en aan de kaak gesteld. Op basis van onze bevindingen dringen we aan op een herziening van bovengenoemde overeenkomst."

Deze verlenging van de importperiode maakt het volgens La Unió mogelijk "dat grote volumes citrus in de laatste dagen van de toegelaten periode binnenstromen, zodat er nog Zuid-Afrikaanse sinaasappelen op de Europese markt aanwezig zijn tot na Kerst. Dat heeft duidelijk gevolgen voor de Europese teelt."

De Unió wijst er ook op dat deze overeenkomst op dit moment aan een onderzoek wordt onderworpen en dat nu dus het moment is aangebroken om veranderingen door te voeren, zoals bijvoorbeeld het weer verkorten van de importperiode of het weer invoeren van importtarieven vanaf 15 oktober wegens de duidelijke overlap die de prijzen van Europees citrus naar beneden haalt.

De organisatie is van mening dat de commerciële impact van de overeenkomst grondig moet worden geanalyseerd, evenals de fytosanitaire gevolgen ervan voor de Europese citrussector.

Voor meer informatie:
La Unió de Llauradors
launio@launio.org
www.launio.org

Publicatiedatum: