Prijs van tomaten klimt steeds hoger in Italië

Plantenziekten en lage prijzen hebben de afgelopen jaren geleid tot een drastische afname van het tomatenareaal in Italië. Het gevolg is dat het aanbod niet meer aan de vraag voldoet. En als de vraag het aanbod overstijgt, stijgen de prijzen. Enkele groothandelaren van de groothandelsmarkt in Cesena, waaronder Massimo Castrogiovanni, een specialist in tomaten, bevestigen deze trend.

Massimo Castrogiovanni

"Het is een jaar om snel te vergeten, zowel voor verkopers als inkopers, voor wie uitbetaald moet worden en voor wie moet betalen. En deze situatie houdt nu al drie maanden aan. En voor kwaliteitsproducten moet nog meer geld op tafel worden gelegd. Tot nu toe werden de groene tomaten gespaard, maar ook daar stijgen de prijzen nu snel."

Castrogiovanni raamt de prijsstijging op 20-30% in vergelijking met een jaar geleden.

De redenen voor het tomatentekort zijn virusdruk in verschillende teeltgebieden (vooral op Sicilië), stijging van de prijzen voor grondstoffen, maar ook lage prijzen in enkele seizoenen die veel kleine telers de das hebben omgedaan.

Op 21 oktober kostten trostomaten uit Sicilië in de groothandel
€ 2,30-2,50 per kilo. De groene tomaat van Fondi noteerde € 2 per kilo, tegenover € 1,30 een week voordien.

Vincenzo Miceli, verkoper bij de Agricola-stand, bevestigt de prijsverhoging: "De gele datterino kost nu al € 3,80 per kilo, de rode
€ 3,60. Prijzen voor cherrytomaten liggen rond de € 3,30 per kilo en voor rode trostomaten betaal je € 2,40. Tomaten zijn schaars dezer dagen en wie kwaliteit in huis heeft, krijgt veel bestellingen en kan hoge prijzen stellen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven