Samenwerking met licentieverstrekkers

Italiaanse douane beter voorbereid op onderscheppen van illegaal geteeld fruit

Afgelopen juni hebben de Italiaanse havenautoriteiten en douanebeambten een verdachte container met premium druiven in beslag genomen. De lading was vertrokken uit Egypte en was bestemd voor Nederland om vervolgens te worden gedistribueerd op de retailmarkten in Noord-Europa. Terwijl de lading in de haven van Ravenna werd opgehouden, ontdekte de douane dat het ging om het beschermde druivenras Early Sweet®.

Grapa Varieties, titelhouder van het Early Sweet ras, werkt nauw samen met douaneautoriteiten in internationale havens. Dankzij de samenwerking konden de aangehouden goederen worden onderworpen aan een DNA-test, uitgevoerd met de steun van de wettelijke vertegenwoordiger van Grapa in Italië, Giacomo Moleri, partner bij Spheriens Avvocati. Uit de DNA-resultaten bleek dat de container een lading Early Sweet druiven bevatte die op frauduleuze wijze op de markt zou komen. De rechtbank van Ravenna verleende vervolgens goedkeuring voor de inbeslagname en vernietiging van de illegale geteelde Early Sweet druiven. De importeur werd door de douane aangegeven bij de Italiaanse officier van justitie, die een dossier opende dat zich momenteel in de fase van het vooronderzoek bevindt.

"Douanebescherming is een belangrijk mechanisme voor de handhaving van intellectuele eigendomsrechten", legt Giacomo Moleri uit. "De recente zaak in Ravenna bevestigt dat samenwerken met de douane helpt voorkomen dat frauduleuze producten de EU-markt binnenkomen. Hierbij moet worden opgemerkt dat ook de importeur verantwoordelijk kan worden gehouden voor de inbreuk. Dit zou moeten leiden tot een meer zorgvuldige selectie van de leveringsbron door retailers en groothandelaren. De enige manier om ervoor te zorgen dat de consument kan genieten van veilige en hoogwaardige producten, is dat elke schakel in de toeleveringsketen erkent dat betrouwbare, legale telers en handelaars de basis vormen voor het inkopen van producten."

Het beschermen van de intellectuele eigendomsrechten door actie te ondernemen tegen illegale teelt en distributie van beschermde rassen is een noodzakelijke stap om zowel de IP-activa als de licentiehouders te beschermen. "We zijn verheugd dat we weer een lading illegaal geteelde druiven hebben kunnen tegenhouden. We waarderen ten zeerste de samenwerking en inspanningen van de Italiaanse autoriteiten met wie we al vele jaren samenwerken", zegt Rafi Karniel, CEO van Grapa. "Grapa zal altijd doorgaan met het bestrijden van inbreuken op intellectueel eigendomsrechten door op te treden tegen de niet-geautoriseerde teelt van en handel in onze rassen."

Voor meer informatie:
Grapa Varieties 
info@grapaes.com 
www.grapaes.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven