Zuid-Afrikaanse stad Ceres is “kers op de taart”

De stad Ceres in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap is lange tijd een van de centra voor de appel- en perenteelt geweest, maar in de afgelopen tien jaar is het het epicentrum van de kersenteelt geworden met een areaal van meer dan 274 hectare, zo blijkt uit gegevens van Hortgro over de Zuid-Afrikaanse fruitteelt in 2020.

Veel mensen die opgroeiden in de Kaap herinneren zich misschien een bezoek aan de Klondyke Cherry Farm waar het publiek werd uitgenodigd om hun eigen kersen te plukken en te picknicken onder de hoge bomen op een tapijt van zachte bladeren. Hoewel het geen nieuwe teelt betreft, wordt in de Westkaap en met name in het Alhambra-teeltbedrijf van Witzenberg Properties verwacht dat de kersenproductie dit jaar met 35% zal toenemen.

Volgens Pieter Graaff, algemeen directeur van Witzenberg Properties, ziet de kersenoogst van 2021 er in dit stadium al goed uit. "We zitten nu in de bloeiperiode en het ziet er veelbelovend uit", zegt hij. "Maar", voegt hij eraan toe, "nu moet de bestuiving gebeuren. We steken die een handje toe door bijenkorven in de boomgaarden te plaatsen."

Ook al is het nog te vroeg om een precies beeld te hebben van de oogstvolumes, raamt Witzenberg Properties de opbrengst op 200 ton kersen, 50% meer dan vorig jaar. Het grootste deel is bestemd voor de Zuid-Afrikaanse markt. Tru-Cape Fruit Marketing levert de kersen aan Food Lover's Market, Freshmark (Shoprite), Checkers en Woolworths.

"Het afgelopen jaar zijn er veel bomen op het Alhambra-teeltbedrijf in productie gekomen. We boeken dus vooruitgang en daar zijn we heel enthousiast over." Witzenberg Properties beschikt over iets meer dan 50 hectare kersen. Bij Alhambra bestaat de aanplant uit 7,7 ha Brooks, 11,92 ha Royal Dawn, 2,13 ha Royal Lee, 3,16 ha Sequoia en 3,67 ha Sweet Heart.

Witzenberg Properties zegt dat de kersen vanaf de laatste week van november tot en met de laatste week van december zullen worden geplukt, op tijd dus voor de feestdagen.

"Als de koelketen intact blijft, kunnen kersen heel goed bewaard worden in de koelkast. Ik heb genoten van kersen een maand nadat ik ze in de koelkast had gezet. Maar tijdens het experiment vergde het uiteraard wel heel wat wilskracht om de kersen zo lang onaangeroerd te laten", lacht Graaff.

Volgens Hortgro beslaat het Zuid-Afrikaanse kersenareaal 520 hectare. Hoewel de export in volume is gedaald sinds het recordseizoen 2015/2016, is de gemiddelde prijs blijven stijgen tot net onder de € 10.500 per ton.

Tru-Cape Fruit Marketing is de grootste exporteur van Zuid-Afrikaanse appelen en peren, maar directeur Roelf Pienaar legt uit dat ook kersen een belangrijk product zijn voor de afzet op de lokale markten. Ze maken immers elk jaar de brug tussen het oude en het nieuwe appel- en perenseizoen. "We zijn altijd enthousiast over de kersenoogst van Witzenberg Properties en zijn ervan overtuigd dat ook wij waarde zullen blijven toevoegen aan dit prachtige fruit", besluit Pienaar.

Voor meer informatie:
Brian Berkman 
Tru-Cape
+27 83 441 8765
brianb@Tru-Cape.co.za
www.tru-cape.co.za 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven