Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tom Verdonck, Tomeco:

"Deze machine maakt kartonverpakkingen nu naast ecologisch, óók economisch interessant"

Tholen – Tomeco, een samenwerkingsverband van Belgische tomatentelers, zet een nieuwe stap in de transitie van plastic- naar kartonverpakkingen. Met de aanschaf van een nieuwe machine is de groep in staat om op grote schaal producten in karton te verpakken. "De mogelijkheden met deze nieuwe machine zijn eindeloos en hij sluit bovendien naadloos aan bij het karakter van onze groep", zegt Tom Verdonck, brand manager bij Tomeco. "De machine scoort hoog op zowel ecologisch als economisch vlak, is eenvoudig te bedienen, heeft een hoge productiesnelheid, is zuinig en verpakt daarnaast met een minimaal verbruik aan materiaal.

TomECO
Het aandeel kartonverpakkingen groeit al jaren. Plastic punnets, topseals en flowpacks worden vervangen voor kartonnen sleeves, schaaltjes, bakjes en andere variaties. In Frankrijk is het vanaf volgend jaar zelfs niet meer geoorloofd om verse groenten en fruit in plastic te verpakken. 


Tomeco kiest voor cultivars die goed vastzitten aan de tros, hierdoor blijft de tomaat langer vers en in het bakje.

"Door deze investering wordt karton een aantrekkelijk alternatief en hopen we klanten te kunnen inspireren om die transitie naar een 100 procent kartonverpakking nu daadwerkelijk te gaan maken", zegt Tom. "De 'eco' in Tomeco zit daar niet zonder reden, dat is een koersbepalende factor in onze bedrijfsvoering", zegt Tom. Deze machine en bijbehorende verpakkingswijze sluiten dan ook goed aan bij de ecologische ambities van de groep. 

Monomateriaal
Daarnaast is het voor de consument gemakkelijker om afval te scheiden als een verpakking uit één soort materiaal bestaat. Dus het gebruik van monomateriaal in een verpakking heeft een positief effect op het recyclingproces. Überhaupt de mogelijkheid tot recycling maakt karton een ecologisch interessant materiaal. In België mogen bijvoorbeeld flowpackverpakkingen niet bij het plastic afval en worden ze niet gerecycled, maar komen ze bij het restafval terecht en wordt het uiteindelijk gewoon verbrand.

Linerless
Een ander bijkomend voordeel is de afwezigheid van een drager zoals bijvoorbeeld stickers en etiketten wel hebben. Het label is linerless en dat betekent dat er tijdens het verpakkingsproces geen afval wordt geproduceerd. De labels worden op maat gemaakt en geleverd door het bedrijf Belona. Zij werken samen met de leverancier van de machine om zo tot de meest ideale combinatie van materiaal en lijm te komen. De labels zijn zelfklevend en zijn voorzien van een antikleefstrip zodat er geen restproduct vrijkomt bij het productieproces. Op het label is ruimte vrij voor een variabele tekst. 

De werking
Het principe van de machine is eigenlijk vrij simpel. In de instellingen worden de afmetingen van het bakje en het label vastgelegd waarna de machine klaar is voor gebruik. Een bakje gevuld met product komt de machine binnen, waarna de machine een label afsnijdt van de rol en die over het doosje plakt. Aan de uiteinden van het label zit een plakrand waardoor deze uit zichzelf op het doosje blijft plakken. Op deze manier kan de machine tot zo’n 50 bakjes per minuut verwerken. "De mogelijkheden met deze machine zijn eindeloos", zegt Tom. "Zo kan zowel het formaat als bedrukking snel en gemakkelijk worden aangepast. Een productiewissel neemt weinig tijd in beslag en kan zelfs binnen enkele minuten. En de productiesnelheid is met zo'n 50 units per minuut zelfs vergelijkbaar met een flowpacker. Banderollen zou bij ons veel meer tijd in beslag nemen."

Open
Ten gevolge van de pandemie is er een trend ontstaan waarin steeds meer en steeds beter wordt verpakt. Het label in deze verpakkingsmethode dekt echter maar deels het product. Voordeel daarvan is de zichtbaarheid, maar het maakt het product ook kwetsbaarder. "Ook daar biedt deze machine een oplossing voor", zegt Tom. "Het is dus mogelijk om de labelgrootte zo aan te passen dat het hele product wordt bedekt. Voor de zichtbaarheid van de tomaten kunnen er dan ook gaten in het label worden gestanst die een doorkijkje geven in het bakje."

Voor meer informatie:
Tom Verdonck
Tomeco
+32 488 156 416
[email protected] 
www.tomeco.be