"Wereldwijde amandeloogst tussen de 8 en 15% kleiner"

De amandeloogst van 2021 zit er bijna op. De noten zijn kwalitatief en kwantitatief nog steeds heterogeen, afhankelijk van de regio en de variëteit. De tot nu toe geregistreerde partijaantallen zijn groter dan die van vorig jaar (1.068 miljoen versus 1.052 miljoen), maar dit betekent niet dat de totale oogst groter zal zijn. De oogst is dit jaar eerder begonnen (wat het verschil met N-1 verklaart).

Bovendien zijn de waargenomen opbrengsten over het algemeen tussen de 8 en de 15% lager dan die van vorig jaar en zijn er veel kleine en beschadigde amandelen. Deze elementen wijzen er meestal op dat de oogst ongeveer 2,8 miljard pond zal bedragen (= objectieve raming). Telers die zwaar getroffen zijn door de droogte ruimen de slechtst presterende boomgaarden op. De kleinere gewasgroottes, de stijgende teeltkosten en de angst voor de mogelijke gevolgen van de droogte zorgen ervoor dat telers zich niet vastleggen op een verkoop op lange termijn. 

Voor de tweede opeenvolgende maand zijn de afzetaantallen van de nieuwe producten aanzienlijk gedaald. In september was sprake een daling van 28% in vergelijking met de N-1 (232 miljoen vergeleken met 298 miljoen). De toezeggingen (afgezette, maar niet geleverde producten) volgen hetzelfde pad, met een scherpe daling van 34%, wat zich de komende maanden onvermijdelijk zou moeten vertalen in in een kleiner aantal leveringen. Deze situatie, gegenereerd door de onwil van Californiërs, waarin het enkel gaat om de afzet op de lange termijn en de zwakke vraag op de korte termijn (kopers worden goed bevoorraad, de lokale vraag wordt gevoed door de voorraden van importeurs), heeft onlangs geleid tot een scherpe daling van de spotprijzen.

Daling van de prijzen
De publicatie van het laatste rapport van de Almond Board, op 13 oktober, ging gepaard met een bliksemsnelle prijscorrectie van rond de $ 0,15/lb (= € 0,28 /kg); gevolgd door een verdere daling van $ 0,10/lb deze week. De prijzen van de Std5-amandelen gingen dus in 10 dagen van $ 2,45/lb naar $ 2,20/lb. Deze opmerkelijke daling is echter niet uniform omdat de prijzen van de grote maten hoog blijven.
Hoewel Californiërs nu geneigd zijn hun claims te verlagen om de vraag te stimuleren, mag niet niet worden vergeten dat ze nog veel uitgaande voorraad van vorig jaar hebben om af te zetten en kunnen ze zo voorraden vrijmaken voor dit seizoen. Hoe zit het met hun positionering over een paar maanden, wanneer de angst voor de gevolgen van het latente gebrek aan water weer de kop opsteekt?

Voor meer informatie: 
Louis  Pimpaud
KANOPEE Sarl
28 rue Gabriel Lippmann
L-1943 Luxembourg
+ 352 27 91 45 56
+ 352 621 26 34 54


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven